Labākās zāles pret depresiju: karstā šokolāde ar pipariņu

25-04-2018

karsta_shokolade1

Garšīgam ēdienam ir apbrīnojamas spējas uzlabot noskaņojumu. Starp citu pret drūmu omu palīdz jebkurš kārums. Protams, ir svarīgi neaizrauties: citādi noskaņojumu jau drīz vien sabojās uz svariem redzamais cipars!

Tam ir arī tīri zinātnisks izskaidrojums: hormons serotonīns ietekmē cilvēka psihisko aktivitāti un smadzeņu darbību. Un, ja tas izdalās nepietiekamā daudzumā, organisms vieglāk pakļaujas stresam.

Lai no tā izvairītos, ēdienkartē jāiekļauj produkti, kas satur triptofāns: šī aminoskābe tiek izmantota serotonīna veidošanā.

Speciālisti iesaka pašsajūtas uzlabošanai dzert svaigi spiestas sulas, jo īpaši tomātu.

Tāpat regulāri vajadzētu ēst treknās zivis: papildus triptofānam tajās ir Omega-3 taukskābes, kas pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību.

No dārzeņiem garastāvokli visvairāk uzlabo kāposti, tostarp baltie, ziedkāposti, brokoļi, kolrābji, Ķīnas kāposti.

Noskaņojumu pozitīvi ietekmē banāni, apelsīni, melones, dateles, rieksti, piena produkti, siers, jo īpaši kausētais.

Laiku pa laikam vajadzētu pamieloties ar sarkanajiem ikriem, kā arī ēst truša, tītara, vistas, teļa gaļu. Un nedrīkst aizmirst par šokolādi un asu sarkano pipariņu!



Karstā šokolāde ar pipariņu

Sastāvdaļas
Tāfelīte tumšās šokolādes
400 ml piena
1 čili pipars
20 ml konjaka
Vaniļa
Kanēlis
2-3 tējkarotes cukura

Pagatavošana
Šokolādi sarīvē. Piparu sagriež un iztīra no sēklām.

Katliņā ielej pienu, ieliek piparu, pievieno vaniļu un kanēļa standziņu.

Pienu karsē uz vidējas uguns, bet neļauj uzvārīties.

Pieber šokolādi.

Uguni samazina līdz minimumam un vāra pienu, kamēr šokolāde pilnībā izkususi, pastāvīgi maisot.

Izņem piparu un kanēļa standziņu.

Pielej konjaku, pievieno cukuru pēc garšas.

Samaisa, lai cukurs izkustu, pasniedz karstu.

100 ml dzēriena – 170 kaloriju. Nemaz nav tik traki!