Kā pagatavot buljonu zupas pamatam? Piecas lieliskas zupu receptes iedvesmai

02-08-2018

zupas1

Zupas vienmēr bijušas un joprojām ir modē. Dažu tautu kulinārajās tradīcijās zupa ir lielisks ēdiens daudzveidīgas maltītes sākumam, savukārt citu tautu virtuvēs ar zupu tiek pabeigta eleganta maltīte. Taču aukstā ziemas dienā zupa var kļūt par lielisku pamatēdienu.

Kas gan var būt sātīgāks un gardāks par barības vielām bagātu zupu! Par tās pamatu var kļūt gan dažāda biezuma un dzidruma buljons, gan novārījums, želeja, krēms, biezenis, zivis, dārzeņi un pat augļi. Zupu dabiski var papildināt gaļa, jūras veltes un dārzeņi, bet to var sabiezināt arī ar krējumu vai kukurūzas cieti.

Jebkuras labas zupas pamats ir buljons, vērtīgām barības vielām bagāts un gards novārījums, kas tiek iegūts, ilgāku laiku vārot gaļu un/vai dārzeņus. Gaļas un zivju buljons ir zināms gandrīz ikvienas tautas virtuvē.

Daudzām tautām sātīgs vistas buljons tiek uzskatīts par labu līdzekli pret saaukstēšanos un gripu, un arī zinātnisku pētījumu rezultāti apstiprina, ka buljons palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām. Zupas vārīšanas procesā pievienots vīns vai etiķis veicina buljona sastāvā esošā kalcija, magnēzija un kālija veiksmīgu pārstrādi organismā. Savukārt gaļas un zivju buljona želatīnā ir organiskas molekulas, kas piesaista šķidrumu, tādējādi veicinot gremošanas sulu izdalīšanos.

Buljonu var izvārīt lielākā daudzumā un uzglabāt, kamēr rodas vajadzība to izmantot. Tādējādi pavisam īsā laikā iespējams pagatavot sātīgu un gardu maltīti.

Paņem uzglabāto buljonu, pievieno dārzeņus un garšvielas, vāra kādu laiku, iemet zupā mazliet siltas maizes vai sāļo cepumu, un ir gatava lieliska zupa, kas sasildīs ķermeni, prātu un garu pat visaukstākajā ziemas vakarā.

Nākamajā lapā – piecas receptes iedvesmai.

Vistas biezeņzupa
vistas_zupa
Nepieciešams: 1 l vistas buljona, 1,5 ēdamkarotes miltu, 2 sīki sakapāti sīpoli, ēdamkarote sviesta, 2 tomāti, 4 ēdamkarotes rīvēta siera, 2 burkāni, 2 olas, 0,7 l piena, sāls un pipari.

Vistas buljonā vāra burkānus, tomātus un sīpolus. Kad tie gatavi, izņem un noliek malā. Pagatavo balto mērci, izkausētam sviestam pievienojot miltus. Visu laiku maisot, pakāpeniski pievieno pienu.

Dārzeņus izberž caur sietu, karstiem, nepārtraukti maisot, pievieno pāris olu dzeltenumu. Maisījumu, nemitīgi maisot, iejauc zupā.

Pasniedz ar smalki sagrieztiem maurlokiem (var lietot arī kinzu) un svaigu franču maizi.

Ķirbja biezzupa ar sieru
kirbju_zupa
Ķirbi sagriež palielos gabalos, pievieno sarīvētu svaigu burkānu, sagrieztu sīpolu vai puravu. Pārlej ar ūdeni (lai dārzeņi būtu apņemti) un pievieno buljona kubiciņu.

Vāra, līdz dārzeņi mīksti, tad sasmalcina blenderī, liek atpakaļ uz mazas uguns. Pievieno kausēto sieru vai sarīvētu sieru, var pievienot nedaudz tomātu mērces.

Asā vistas zupa ar valriekstiem un čili
paprikas_zupa
Nepieciešams: puse sarkanas un dzeltenas paprikas, 2 palieli tomāti, tase sakapātu valriekstu, tase rīsu, kūpinātas vistas stilbiņš (var būt arī cepts/vārīts), vistas buljons, garšvielas: ķiploks, čili, baziliks.

Izvāra vistas buljonu (no kubiciņa vai gaļas), pa to laiku uz pannas apcep kubiciņos sagrieztu papriku un sagrieztus tomātus. Buljonā ieber rīsus (tik daudz, cik biezu zupu vēlas), pavāra 10 minūtes.

Pievieno valriekstus, apceptos piparus, tomātus un sīkāk sagrieztu vistiņu. Vāra vēl 10 minūtes.

Pieliek garšvielas, kādas vien tīk, nedaudz pavāra un sniedz galdā.

Kūpināta vista piešķir zupai pikantu garšu. Ne visiem tā patīk, tāpēc to var aizvietot ar ceptu vai vārītu vistu.

Žāvētu ribiņu zupa
Ņem žāvētas ribiņas, melnos un smaržīgos piparus, lauru lapas, uzvāra, noņem putas. Pa to laiku uz pannas apcep sīpolus un burkānus, pievieno zupai.

Pieber šķeltos zirņus. Kad zirņi pusmīksti, izņem ribiņas un pievieno kartupeļus. Pēc tam atdala gaļu no kauliem, sasmalcina gabaliņos un atkal pievieno zupai.

Turpina vārīt, līdz zirņi un kartupeļi mīksti. Pēdējās minūtēs pieber sāli, pieliek pētersīļus, dilles un smalkos gabaliņos sagrieztu papriku.

Puravu zupa
puravu_zupa
Nepieciešams: 60 g puravu, 60 g kartupeļu 10 g sviesta, 50 g liesa piena, 5 g miltu, kaulu buljons, pētersīļu zaļumi.

Kartupeļus novāra izkāstā buljonā vai ūdenī, pievieno nomazgātus un sasmalcinātus puravus un vāra līdz gatavībai.

Miltus sviestā viegli apbrūnina, pielej nedaudz buljona, maisot uzkarsē līdz viršanai un pievieno pārējam buljonam. Nepārtraukti maisot, vāra 8–10 minūtes, pielej pienu, vēl mirklīti pavāra, tad noņem no uguns un pievieno sasmalcinātus pētersīļus.