Mērce “Saldais čili”. + Vēl piecas lieliskas aso piparu receptes!

11-09-2025

Foto – Pixabay

Saldā čili mērce ir viena no populārākajām Āzijas virtuves mērcēm, ko mīl saimnieces visā pasaulē. Tajā apvienojas viegls pikantums, patīkama saldums un skābena nots.

Pagatavošanas laiks 30 minūtes
Uzturvērtība uz 100 g – 160 kcal

Šāda mērce lieliski sader ar gaļu, putniem, zivīm, dārzeņiem, kā arī var kļūt par marinādes vai salātu mērces pamatu. To viegli pagatavot mājās no pieejamiem produktiem.

Turklāt mājās pagatavotā versija ir daudz veselīgāka, jo jūs precīzi zināt sastāvu un varat regulēt pikantumu un cukura daudzumu. Kā tieši to pagatavot, lasi tālāk.

Sastāvdaļas

Bulgāru pipari 600 g
Čili pipari 250 g
Cukurs 400-600 g
Sāls 1 tējk.
Ūdens 250 ml
Etiķis (labāk rīsu vai ābolu) 100 ml
Ciete 15 g

Pagatavošana

Nomazgājiet bulgāru un čili piparus, izņemiet sēklas. Lai mērce nebūtu tik asa, čili piparos var atstāt mazāk sēklu. Samaliet blenderī līdz vienmērīgai masai.

Pārlejiet dārzeņu biezeni katlā, pievienojiet cukuru, ūdeni un sāli. Vāriet uz vidējas uguns 10–12 minūtes, pastāvīgi maisot.

Ielejiet etiķi, samaisiet un vāriet vēl 7 minūtes. Tieši šajā posmā mērce iegūst raksturīgo garšas līdzsvaru.




Atsevišķi izšķīdiniet cieti aukstā ūdenī (50 ml). Ielejiet mērcē plānā straumē, nepārtraukti maisot.

Turiet uz uguns vēl 2-3 minūtes, līdz masa kļūst spīdīga un bieza.

Gatavo mērci ielejiet sterilizētās burciņās vai pudelēs. Aizskrūvējiet vākus, ļaujiet atdzist un glabājiet ledusskapī līdz 3 mēnešiem.

Padomi

Ja patīk ļoti asa mērce, pievienojiet vairāk čili vai izmantojiet asākas šķirnes.

Lai iegūtu delikātāku garšu, daļu čili var aizstāt ar papildu porciju bulgāru piparu.

Balto cukuru var aizstāt ar brūno cukuru vai medu, tad mērcei būs karameles garša.



Ar ko pasniegt

Ar grilētu vistu vai ceptiem spārniņiem

Kā mērci rullīšiem vai dārzeņu stienīšiem

Ar zivīm un jūras veltēm

Kā marinādi gaļai pirms cepšanas

Ar sieru (īpaši krējuma vai kazas sieru)




Mājas mērce “Saldais čili” ir universāla mērce, kas pat visvienkāršākos ēdienus pārvērš kulinārijas šedevros. Pagatavojiet to vienreiz, un jūsu ledusskapī vienmēr būs burciņa ar krāsainu garšīgu mērci, kas glābs jebkuru pusdienu vai vakariņas.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Upeņu ievārījums ar čili. + Vēl piecas interesantas upeņu ievārījuma receptes!

Pikanta skābēto kāpostu recepte ar čili pipariem. + Vēl trīs receptes!

Ass un vēl asāks. Marinēti, kraukšķīgi čili pipariņi ziemas krājumiem

Asie pipari eļļas un etiķa marinādē. + Vēl piecas receptes!

Asie pipari veselībai. Piecas receptes ar nikno dakteri!

1 komentārs

  1. Jānis Tančers 12.09.2025 11:57 am - Atbildēt

    Ar Danssuker nevajag kartupeļu stērķeli.