Biezpienmaizītes ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas, tās ir iecienītais kārums pat tiem, kuriem ne sevišķi garšo biezpiens. Mīklas pagatavošana ir samērā laikietilpīga, bet tas ir to vērts!
Sastāvdaļas 18 biezpienmaizēm
300 ml piena
4 ēdamkarotes cukura
1 ola un 2 baltumi
40 g sviesta
12 g sausā rauga
0,5 tējkarotes sāls
680-700 g miltu (650 g mīklai, 30-50 g pārkaisīšanai)
Pildījums
500 g biezpiena (5-10%)
1 glāze rozīņu
1 dzeltenums
10 g vaniļas cukura
1 ēdamkarote cukura
1 dzeltenums (pārziešanai)
Pagatavošana
Sagatavošana: 30 minūtes › Pagatavošana: 15 minūtes › +2 stundas uzrūgšanai › Kopējais laiks: 2 stundas 45 minūtes
Vispirms gatavo iejavu: siltā pienā izšķīdina raugu, pēc tam pievieno 2 ēdamkarotes cukura, 4 ēdamkarotes miltu. Liek siltā vietā uz 15-20 minūtēm.
Ar slotiņu sakuļ vieglās putās 1 olu un 2 baltumus ar 2 ēdamkarotēm cukura.
Olu maisījumu ielej iejavā, pievieno 40 g kausēta sviesta, sāli. Pakāpeniski pievieno izsijātus miltus. Iejauc mīklu.
Ieziež rokas ar augu eļļu, liek mīklu uz galda, sajauc. Liek siltā vietā uz 30 minūtēm.
Uzrūgušo mīklu izmīca, noliek vēl uz 30 minūtēm. Pēc tam vēlreiz izmīca, noliek vēl uz 30 minūtēm.
Mīklu izmīca trešo reizi, izrullē desiņu, sagriež daļās (aptuveni 18 biezpienmaizēm). Katru daļu piespiež ar pirkstiem, veidojot plācenīšus, 1 cm biezumā. Atstāj uzrūgt uz 20-30 minūtēm.
Šajā laikā sagatavo pildījumu: biezpienu izmīca ar dakšiņu, pievieno dzeltenumu, cukuru, vaniļas cukuru, liek ledusskapī. Rozīnes izmērcē karstā ūdenī, ūdeni nolej, pievieno pildījumam.
Uzrūgušajos plācenīšos izveido iedobes ar glāzes apakšu, liek bedrītē pildījumu, pārziež ar dzeltenumu.
Līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī liek biezpienmaizes, pazemina temperatūru līdz 180 grādiem, cep 15 minūtes zeltaini brūnas.
Labu apetīti!