Vinegrets ar kāpostiem un sālītiem gurķiem. + Vēl trīs populāro salātu receptes!

03-11-2025

Vinegrets

Šeit ir latviskots un stilistiski pielāgots raksts – recepte “Vinegrets ar svaigiem kāpostiem un sālītiem gurķiem”, saglabājot autora balsi un kulināro precizitāti. Teksts atbilst Latvijas lasītāju gaumei un žurnālistikas tonim (nav reklāmas, ērti lasāms formāts).




Vinegrets ar svaigiem kāpostiem un sālītiem gurķiem

Slepenā sastāvdaļa

Vinegreta ar svaigiem kāpostiem noslēpums ir neliela marinēšana — kāposti uz brīdi jāpatur ar citrona sulu, eļļu un sāli. Tas piešķir salātam vieglumu un patīkamu kraukšķīgumu.

Pagatavošanas laiks

  • Kopējais laiks: 3 stundas 30 minūtes
  • Aktīvais gatavošanas laiks: apmēram 30 minūtes
  • Porciju skaits: 5




Sastāvdaļas

  • Baltie kāposti – 350 g
  • Biešu biete – 1 liela
  • Kartupeļi – 4 gab.
  • Burkāns – 1 liels
  • Citrona sula – 1 ēd. karote
  • Augu eļļa – 3 ēd. karotes
  • Sāls – pēc garšas
  • Sālīti gurķi – 3 gab.
  • Konservēti zaļie zirnīši – 250 g
  • (pēc izvēles) Sīpols – 1 gab.

Pagatavošana soli pa solim

1. Vāriet dārzeņus.

Bietes, kartupeļus un burkānus novāriet līdz mīkstumam, tad atdzesējiet un nomizojiet.
(Padoms: bietes var ietīt folijā un cept cepeškrāsnī – tā tās saglabā vairāk garšas un krāsas.)

2. Marinējiet kāpostus.

Kamēr dārzeņi atdziest, smalki sagrieziet kāpostus, apberiet ar sāli, aplejiet ar citrona sulu un 1 ēdamkaroti eļļas. Vieglītiņām pamasējiet ar rokām un atstājiet uz 15–20 minūtēm, lai tie kļūst maigāki un sulīgāki.

3. Sagrieziet sastāvdaļas.

Bietes, kartupeļus, burkānus un gurķus sagrieziet mazos kubiņos. Ja vēlaties intensīvāku garšu, pievienojiet smalki sakapātu sīpolu.



4. Sajauciet un pabeidziet.

Bļodā lieciet marinētos kāpostus, dārzeņus un zaļos zirnīšus. Pievienojiet atlikušo eļļu un, ja nepieciešams, vēl mazliet sāls. Maigi samaisiet, lai saglabātos dārzeņu forma un krāsa.

Padomi un variācijas

  • Lai vinegrets būtu sātīgāks, var pievienot vārītas pupiņas.
  • Svaigu kāpostu vietā iespējams izmantot arī maigi skābētus.
  • Pirms pasniegšanas vinegretu ieteicams atdzesēt vismaz stundu – garšas kļūs izteiktākas.

Pasniegšana

Pasniedziet atdzesētu, pārkaisītu ar zaļumiem vai pilienu aromātiskas eļļas. Šis vinegrets lieliski iederas gan ikdienas pusdienās, gan svētku galdā — klasiska, viegla un vitamīniem bagāta salātu versija ar nelielu mūsdienīgu akcentu.

IZMĒĢINIET ARĪ ŠĪS RECEPTES!