Perfekti kraukšķīgi, cepti kartupeļi. Bet kura garšviela ar tiem nesader?

04-03-2023

Foto – Pixabay

Cepti kartupeļi ir visvienkāršākais un vislētākais ēdiens, kādu vien var iedomāties. Tomēr, neraugoties uz vienkāršību un sastāvdaļu pieejamību, pat šī ēdiena gatavošanā jāzina daži knifiņi.

Ideāli cepti kartupeļi – galvenais noslēpums

Ne visus kartupeļus sākumā var cept. Šķirnes ar augstu cietes saturu nav ideāli piemērotas cepšanai, jo tās nespēj noturēt savu formu, kas nozīmē, ka pannā tās izveidos kartupeļu biezeni, nevis ceptas, kraukšķīgas šķēlītes.

Ja nevēlaties sabojāt ceptos kartupeļus, nekad nepievienojiet tiem sīpolus. Daudziem cilvēkiem garšo sīpoli, taču tie ir bīstama piedeva, kas var apdegt un sabojāt jūsu vakariņas. Savukārt ķiploki ir labs veids, kā aizdarīt kartupeļus un piešķirt tiem pikantu garšu.

Atcerieties, ka kartupeļus drīkst cept tikai ar vāku. Bez vāka ēdiens negatavosies vienmērīgi, un vai nu daļa kartupeļu paliks jēli, vai arī sadegs. Nekad necepiet kartupeļus lielā karstumā.

Dārzeņiem ir nepieciešams laiks, lai izceptos. Ja 15-20 minūšu laikā ēdiens karsēsies, tas tiks pilnībā sabojāts.

Visbeidzot, lai pārvērstu parastus ceptus kartupeļus par šedevru, jums jāzina dažas pārbaudītas receptes.

Klasiski cepti kartupeļi

Sastāvdaļas

Kartupeļi – 800 g

Sviests – 50 g

Augu eļļa – 50 ml

Sāls – pēc garšas

Pipari – pēc garšas

Milti – 100 g



Pagatavošana

Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež strēmelēs vai šķēlītēs.

Sagrieztus dārzeņus pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm, lai izvadītu lieko cieti.

Pēc 10-15 minūtēm kartupeļus liekam uz papīra dvieļa un noslauka, līdz viss šķidrums uzsūcies.

Nosusinātos kartupeļus ievietojam bļodā. Pievienojam miltus, sāli un maltus piparus. Kartupeļus un miltus kārtīgi samaisa.

Pannā ielejam augu eļļu un pievienojam sviestu.

Kad eļļas maisījums ir izkusis, pannā pievieno kartupeļus.

Kartupeļus cep uz vidējas uguns bez vāka un tikai vienā kārtā.

Ja kartupeļu daudz, pannu nāksies pārklāt ar vāku, bet tādā gadījumā garoziņa nebūs kraukšķīga.



IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Cepti kartupeļi grieķu gaumē. + Kartupeļu ēdienu pavārgrāmata

Kartupeļus jāēd ar visu miziņu, iesaka profesors Danilāns. + Receptes!

Aromātiski kartupeļi “Aidaho”. + Ceptu kartupeļu pavārgrāmata!

Zeltaini brūni apcepti kartupelīši ar trīs veidu pipariem. + Vēl piecas ceptu kartupeļu idejas!

Bekonā ceptas kartupeļu šķēlītes. + Vēl piecas kartupeļu receptes!