Karameļu krēms. Viegls deserts franču stilā + vēl piecas receptes

14-10-2025

Foto – Pixabay

Ir deserti, kas radīti izsmalcinātiem restorāniem, un ir tādi, kurus gribas pagatavot mājās — lai izbaudītu mirkli, aromātu un maigumu. Karameļu krēms ir tieši šāds deserts. Viegls, zīdains un pavedinoši karamelīgs — tas apbur ar gatavošanas vienkāršību un restorāna cienīgu rezultātu.



Franču klasika ar vasaras noskaņu

Pavārs un ēdienu blogeris Roms Jemecs dalījās receptē, kas pelnīti varētu būt kulinārās kolekcijas pērle: minimums sastāvdaļu — maksimums baudījuma.
Un īpašais akcents — svaiga zemeņu salsas mērce, kas piešķir desertam vasarīgu vieglumu.

Crème Caramel ir franču izcelsmes deserts — maigs olu–piena krēms ar plānu karameles kārtiņu, kas pēc atdzišanas pārvēršas gludā, spīdīgā virsmā. Restorānos to pasniedz ar nedaudz izkusušu karameli, kas plūst pāri malām, veidojot zeltainas strīpas. Taču neuztraucieties — pagatavot to mājās nav grūtāk kā parastu pudiņu.

Sastāvdaļas

Krēmam

  • Olas — 4 gab.
  • Cukurs — 80 g
  • Vanilīna cukurs vai vaniļa — 1 tējk.
  • Sāls — 1/5 tējk.
  • Piens — 400 ml

Karamele

  • Cukurs — 100 g
  • Ūdens — 30 g

Zemeņu salsas mērce

  • Zemenes — 200 g
  • Pūdercukurs — 1 tējk.
  • Svaiga piparmētra
  • Laima vai citrona miziņa




Pagatavošana

1. Karameles pamatne

Tieši karamele rada to maģisko zeltaino kārtiņu, kas vienkāršu krēmu pārvērš par mākslas darbu.

  1. Katliņā samaisi 100 g cukura un 30 g ūdens.
  2. Uzkarsē uz vidējas uguns, līdz cukurs pilnībā izšķīst.
  3. Samazini karstumu un ļauj karameles masai sabiezēt un iegūt dzintara toni.
    Nepārsit ar karoti — vienkārši viegli pakustini katliņu.
  4. Kad karamele gatava, lej to formiņās, kamēr tā karsta, lai vienmērīgi noklāj apakšu.




2. Krēma masa

  1. Bļodā sakuļ olas, cukuru, vanilīnu un šķipsniņu sāls līdz viendabīgai masai (bez putām).
  2. Katliņā uzkarsē pienu līdz vārīšanās brīdim, tad noņem no uguns.
  3. Lēnām, nepārtraukti maisot, pievieno karsto pienu olu maisījumam.
  4. Izkās krēmu caur smalku sietiņu, lai masa kļūtu zīdaina un bez burbuļiem.



3. Cepšana ūdens peldē

  1. Cepamtrauka apakšā izklāj auduma dvielīti un uzliec formiņas ar karameli.
  2. Ielej krēma masu formiņās līdz ~2/3 tilpuma.
  3. Cepamtrauku piepildi ar karstu ūdeni tā, lai tas sniegtos līdz pusei formiņu augstuma.
  4. Cep 40 minūtes 150°C temperatūrā.

Pēc cepšanas atdzesē līdz istabas temperatūrai (aptuveni 2 stundas), tad pārklāj ar plēvi un liec ledusskapī vismaz uz 10 stundām.
Šis nogatavināšanas laiks rada to pašu “samta” tekstūru, kas ir Crème Caramel vizītkarte.




4. Zemeņu salsas mērce

Kamēr krēms sastingst, pagatavo atsvaidzinošu mērci:

  1. Zemenes sagriez mazos kubiņos.
  2. Pievieno pūdercukuru, sasmalcinātu piparmētru, citrusaugļu miziņu un nedaudz laima sulas.
  3. Maigi samaisi un liec uz pāris stundām ledusskapī ievilkties.

Pasniegšana

  1. Pirms pasniegšanas formiņas ar desertu ieliec karstā ūdenī uz 5 sekundēm.
  2. Ar plānu nazi uzmanīgi atdali malas un apgriez uz šķīvja.
  3. Karamele vienmērīgi notecēs, izveidojot spīdīgu, dzintarainu virsmu.
  4. Pievieno karoti zemeņu salsas un dekorē ar piparmētras lapiņām.

Franču noslēpums vienkāršībā

Šajā desertā nav ne saldā krējuma, ne sarežģītu tehniku — tikai harmonija.
Saldā karamele, piena maigums, vaniļas aromāts un vieglais zemeņu skābumiņš — ideāls noslēgums jebkuram vakaram.

Karameļu krēms nav tikai deserts — tas ir maiguma rituāls.

Pasniedz to stikla trauciņos, papildini ar ogām, pistācijām vai ēdamajiem ziediem — un tavs galds izskatīsies gluži kā franču kafejnīcā.



IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Aukstais biezpiena krēms ar kakao. + Vēl piecas desertu receptes!

Olbaltumu krēms “Mīkstais bezē”. Vienkārša recepte kūkām un tortēm

Liķiera “Beilijs” vai “Šarlote” krēms. + Vēl trīs labas krēmu receptes tortēm un kūkām!

Maigs citronu krēms vafelītēm un kūkām. Lieliska recepte!

Mandeļu krēms. Pasniedz ar svaigām ogām!