Mandeļu krēms. Pasniedz ar svaigām ogām!

15-09-2017

bianco-mangiare

Viens no senākajiem sicīliešu desertiem (itāļu val.: biancomangiare, latviešu val.: baltais ēdiens jeb, kā man labpatiktos teikt, baltais deserts jeb mandeļu krēms), kuru varēja atļauties gan tās nabadzīgākie iedzīvotāji un kurš bija agrāk Ragūzas zonā esošajā Modikas grāfistē dzīvojošo aristokrātu viens no iecienītākajiem desertiem.

Tas ir ļoti vienkāršs, ātri pagatavojams un garšas ziņā piena pudiņam līdzīgs deserts, kura galvenās sastāvdaļas ir mandeļu piens, cukurs, kukurūzas vai kviešu ciete un sasmalcināti rieksti. Papildus var tikt izmantoti citrona vai apelsīnu miziņa, vaniļas pāksts, kanēlis, sasmalcinātas pistācijas, šokolādes gabaliņi.

Nepieciešams (8 pers.):
1000 ml mandeļu piena;
200 gr cukura;
100 gr kukurūzas / kviešu cietes (tiek izmantota kā deserta biezinātājs);
rīvēta citrona miziņa vai tās gabaliņi;
papildus pēc izvēles: kanēlis, sasmalcinātas mandeles vai Brontes pistācijas, šokolādes gabaliņi.

mandelu_krems
Pagatavošana:
katliņā sajaucam cukuru un kukurūzas cieti un, visu laiku nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievienojam aukstu mandeļu pienu. Pēc vēlēšanās krēma masai varam pievienot arī rīvēta citrona miziņu un sasmalcinātas mandeles vai pistācijas vai arī riekstus izmantot vēlāk – deserta dekorēšanai;

liekam katliņu uz plīts un, turpinot visu nepārtraukti maisīt, uz lēnas uguns liesmas vārām tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši. Pēc tam katliņu noņemam no uguns un turpinām maisīt vēl apmēram 5 minūtes (masa turpinās sabiezēt un tas ir svarīgi, lai neizveidotos kunkuļi);

izveidojušos masu pārlejam aukstā ūdenī saslapinātos trauciņos, ļaujam tiem atdzist līdz istabas temperatūrai un pēc tam uz pāris stundām (2 – 3 st.) ievietojam ledusskapī;
pasniedzot dekorējam ar pārkaisītu kanēļa pulveri, sasmalcinātām mandelēm vai pistācijām, rīvētu citrona miziņu.

loading...