Kāpēc vajadzīgs lecitīns un kuros produktos tā visvairāk?

03-08-2018

ola_avokado1


Lecitīns ir komplekss, kas satur organisma dzīvības procesiem nepieciešamas dabīgās vielas: fosfolipīdus, polinepiesātinātās taukskābes un karotinoīdus, kuri ietilpst šūnu apvalku (membrānu) sastāvā.

No ikdienā lietojamiem produktiem to satur olas dzeltenums, ikri, treknās zivis, piens, margarīns, aknas.

Tāpat arī saulespuķu eļļa un nerafinēta sojas eļļa, rieksti, saulespuķu sēkliņas, pupiņas, brokoļi, avokado, olīvas, kāposti.

Lecitīns rūpējas, lai katra organisma šūna strādātu bez novirzēm, uzlabo galvas smadzeņu un nervu sistēmas darbību kopumā, normalizē holesterīna līmeni asinīs, pastiprina asinspiegādi audiem un vielmaiņas procesus, pazemina asinsspiedienu, kavē tauku nogulsnēšanos aknu šūnās.

Lecitīnu ieteicams lietot visiem, bet jo īpaši mūža otrajā pusē, jo līdz ar gadiem nepieciešamība pēc tā palielinās.

Medicīnā lecitīna preparātus izmanto organisma vispārējai nostiprināšanai anēmijas, neirožu, spēka izsīkuma, asinsvadu aterosklerozes, išēmijas, Alcheimera slimības, izkaisītās sklerozes, aknu slimību un žultsakmeņu gadījumos.