Kā izaudzēt pašam savu kivi kociņu mājās uz palodzes

23-01-2018

kivi

Reti kurš zina, ka kivi dēvē par ķīniešu ērkšķogu, jo šā augļa vēsturiskā dzimtene ir Ķīna. Labums no kivi ir ļoti liels – šis auglis normalizē asins recēšanu, samazina onkoloģisku saslimšanu rašanās risku un rada labvēlīgu ietekmi uz gremošanas sistēmu. Turklāt kivi satur vairāk vitamīna C, nekā citrusaugļi.

Mēs jums pastāstīsim, kā izaudzēt kivi mājas apstākļos. Ticiet, tas nav sarežģītāk kā rūpēties par parastu istabas augu!

Kā izaudzēt kivi
1. Nepieciešams veikalā izvēlēties gatavu kivi augli bez redzamiem defektiem, notīrīt to un saspaidīt putriņā. Aplejiet mīkstumu ar ūdeni, ļaujiet nedaudz nostāvēties. Sēkliņas pašas uzpeldēs virspusē – tās tad arī vajag savākt.

2. Tagad, kad jums ir sēklas, var sākt diedzēšanu. Ietiniet tās vatē vai marlē un ielieciet šķīvi, aplejot ar ūdeni tā, lai noliecot tas netecētu pāri malām. Apsedziet sēklas ar plēvi un atstājiet siltā, saulainā vietā uz 7-10 dienām.

3. Kad sēklas izdīgs, tās vajag pārstādīt podā. Poda dibenā ieberiet keramzītu un izmantojiet zemi, kas paredzēta tropiskajām liānām. Pirms iebērt zemi, uz pāris stundām paturiet to ūdens vannā, lai dezinficētu. Zemē izveidojiet bedrītes 5-10 milimetru dziļumā un ievietojiet tajās 2-3 sēkliņas. Pēc tam tās vajag apbērt ar zemi, apliet, nosegt ar plēvi un novietot siltā, saulainā vietā.

4. Pirmie dīgsti parādīsies pēc 3-6 dienām. Jau šajā posmā nepieciešams atbrīvoties no vājiem dīgstiem, lai nodrošinātu vairāk vietas spēcīgajiem. Sākumā tos var izraut, pēc tam apgriezt. Augus nepieciešams regulāri retināt, bet laistīt tikai ar nostādinātu ūdeni: rudenī un ziemā – 2-3 reizes nedēļā, vasarā un pavasarī – 2 reizes nedēļā. Karstās vasaras dienās kivi vislabāk apsmidzināt ar ūdeni.

5. Kad augi sasniegs 10-12 centimetru garumu, pārstādiet tos atsevišķos podos. Ievērojot laistīšanas režīmu un sekojot tam, lai vietā, kur stāv podi, būtu saulains un silts, jūs varat cerēt uz augļiem pēc 3 gadiem vienkāršas, taču obligātas kopšanas. Kivi zied ar lieliem, baltiem ziediem, tā kā ziedēšanas laiku jūs noteikti nepalaidīsiet garām!

Kivi var droši nosaukt par deserta augli, jo tam ir salda un piesātināta garša. Kivi labāk nekā citi augļi pārdzīvo konservēšanu, saglabājot lielu daudzumu vitamīnu, pateicoties augstajam skābju saturam. Daudzi no kivi gatavo ievārījumu, kas vērtīgās vielas saglabā ļoti ilgi.

Avots: “sovkusom.ru”

loading...

1 Comment

  1. Kiwi 09.11.2019 at 11:18 - Atbildēt

    Paldies par izteicieniem!