Bez sterilizācijas: pārbaudītas receptes, kā konservēt zemenes, ķiršus un ērkšķogas

28-06-2025

Foto – Pixabay

Kā sagatavot ķiršus, zemenes un ērkšķogas ziemai – labi padomi un noderīgas idejas.

Ogu un augļu sagatavošana ziemai

Ar vasaras iestāšanos un bagātīgu ogu un augļu ražu, saimnieces tradicionāli sāk sagatavošanās darbus ziemai. Piedāvājam laika gaitā pārbaudītus receptes, kas ļauj saglabāt maksimālu vasaras labumu un garšu gan ar cukuru, gan bez tā. Šīs vienkāršās metodes ļaus baudīt vasaras aromātus pat aukstākajās ziemas vakaros.

Kā sagatavot ķiršus ziemai bez sterilizācijas, bez cukura un veselīgi.

No rīta salasītie ķirši pārvēršas par lielisku konservējumu pēc vecmāmiņas receptes. Šis veids ir piemērots tiem, kas vēlas minimālu piepūli: bez cukura, bez burku sterilizācijas un bez liekām problēmām.

Sagatavošanai tīras burkas piepilda ar mazgātām ķiršiem.

Karstu ūdeni, tiklīdz ūdens uzvārījies, ielej burkās līdz malām. Burkām uzreiz uzliek tīrus vākus.

Piepildītās burkas cieši pārklāj ar siltu segu un atstāj uz 20-30 minūtēm, lai rūpīgi izkarsētos.

Ar speciāla vāka ar caurumiem (vai sietiņa) palīdzību ūdeni no burciņām izlej atpakaļ katlā. Tam pievieno aptuveni 100 ml tīra ūdens (gadījumam, ja šķidruma būs maz) un uzkarsē līdz stiprai vārīšanās temperatūrai.

Vārošo sīrupu atkal ielej burkās līdz pat augšai. Burkām nekavējoties uzskrūvē metāla vākus.

Gatavās burkas apgriež otrādi un ietin siltā segā, līdz tās pilnībā atdziest. Pēc tam tās var glabāt pieliekamajā vai jebkurā citā vēsā vietā dzīvoklī.

Šādi ķirši ir lieliski piemēroti kompotu, pīrāgu un kūku pildījumu pagatavošanai ziemā.




Kā ātri un ērti sasaldēt ķiršus

Foto – Pixabay


Ķiršu sasaldēšana ir ideāls risinājums, lai ātri izmantotu ogas cepšanai vai vienkārši kā garšīgu desertu.

Izmanto speciālu instrumentu, lai izņemtu kauliņus. Tas ļauj ātri un viegli izņemt kauliņu, atstājot ķiršus veselus un neskartus.

Notīrītos ķiršus ievieto aizspiežamos maisiņos. Svarīgi maisiņus nepiepildīt pārāk blīvi, bet ogas izkliedēt vienmērīgi un izspiest lieko gaisu.

Maisiņus ar ķiršiem ievieto saldētavā.

Tādējādi krājumā ir gan bezkauliņu ķirši, gan iepriekš sasaldēti ķirši ar kauliņiem, nodrošinot daudzveidību ziemas ēdieniem.

Kā pagatavot vienkāršu ērkšķogu ievārījumu (ar kātiņiem)

Šis recepte uzsver vienkāršību un lietderību, ļaujot netērēt laiku ogu kātiņu noņemšanai.




Sastāvdaļas

Ērkšķogas (aptuveni 3 kg)

Ūdens (1 glāze)

Cukurs (1,3 — 2 kg, pēc garšas)



Pagatavošana

Ērkšķogas ieliek katlā, pievieno vienu glāzi ūdens (lai sākumā nepieliptu), pārklāj ar vāku un vāra 15–20 minūtes, līdz ogas mīkstas.

Pēc tam, kad ogas ir labi izvārītas (20–25 minūtes, periodiski maisot), uguni izslēdz. Pēc 5 minūtēm (drošības nolūkā) ērkšķogas sasmalcina ar blenderi līdz vienmērīgai masai. Tas ļauj atbrīvoties no augļu kātiņu paliekām.

Pievieno cukuru pēc garšas, apmēram 1,3-2 kg uz 3 kg ērkškogām. Maisījumu atkal liek uz uguns un vāra līdz vēlamajai konsistencei (parasti 20-30 minūtes). Tā kā ērkšķogas satur daudz želējošas vielas, ievārījums iznāk biezs un bez ilgstošas vārīšanas.

Gatavo ievārījumu karstu ielej sterilizētās burciņās un nekavējoties aizskrūvē ar sterilizētiem vāciņiem.

Kā sagatavot ērkšķogas bez cukura (kompotam vai želejai)

Daļu ērkškogu var sagatavot bez cukura. Tas būs lieliska bāze ziemas kompotiem vai želejām, kas labi uzglabājas dzīvoklī.

Tīras ērkšķogas (bez kātiņiem, lai būtu vienkāršāk) cieši izklāj tīros burciņos. Ogas var nedaudz saspiest, lai ietilptu vairāk.



Burkas ar ērkšķogām tiek piepildītas ar verdošu ūdeni, aizvākotas ar vākiem, ietītas pledāun atstātas siltumā.

Pēc tam ūdens tiek izliets atpakaļ katlā, uzvārīts un atkal ieliets burkās, kuras nekavējoties tiek aizskrūvētas. Burkas tiek apgrieztas un atstātas zem segas līdz pilnīgai atdzišanai.

Kā sagatavot zemenes ziemai bez sterilizācijas


Unikāls zemeņu sagatavošanas veids, kas neprasa vārīšanu, sasaldēšanu vai sterilizāciju. Tas ļauj saglabāt maksimālu ogu svaigumu un aromātu.



Sastāvdaļas

Zemenes (vēlams ne pārāk lielas)

Cukurs (proporcija 1 kg ogu uz 1 kg cukura)

Zemenes rūpīgi nomazgā, ļauj notecēt liekajai šķidrumam, pēc tam noplūc kātiņus.

Zemenes pārliek bļodā slāņos, pārmaiņus ar cukuru. Svarīgi to darīt uzmanīgi, lai nesabojātu ogas.

Trauku pārklāj ar vāku un atstāj vismaz uz 3-4 stundām. Ogas pakāpeniski sāks izdalīt sulu, un cukurs izšķīdīsies,
veidojot sīrupu, kas piesūcinās ogas. Reizēm var uzmanīgi samaisīt.

Pēc 4,5 stundām cukurs būs pilnībā izkusis, un ogas kļūs elastīgas un apetīti rosinošas. Džemu ielej sterilizētās puslitra burciņās, piepildot tās līdz malām. Pat ja dažas ogas izjuk, tas nemainīs garšu.

Pēdējais svarīgais solis — uz ievārījuma katrā burciņā uzber aptuveni divas ēdamkarotes cukura. Šis cukura slānis kalpo kā sava veida “slēdzene”, kas nodrošina konservāciju, jo zemenes paliek svaigas.

Burkas cieši aizskrūvē ar sterilizētiem vāciņiem.

No šāda daudzuma sastāvdaļu iznāk apmēram sešas puslitra burkas. Šī ievārījums, kas saglabā svaigu zemeņu krāsu un garšu, būs ideāls papildinājums maizei, pankūkām, plācenīšiem vai karstai tējai aukstās ziemas vakaros.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!

Ķiršu ievārījums bez kauliņiem. + Vēl trīs receptes!

Ķeizara ievārījums no stingrām ērkšķogām un ķiršu lapu sīrupa. Neparasti!

Aromātisks zemeņu un rabarberu liķieris. Burvīga mājas recepte!

Septiņu augļu ievārījums. Vasaras garša burciņā!