You Are Browsing ‘Veselībai’ Category

Latvijas iedzīvotājiem ir paveicies, jo dzīvojam ekoloģiski tīrā vidē un elpojam tīru gaisu, pat galvaspilsētā ir salīdzinoši daudz koku, parku un dārzu, arī dzīves ritms ir gana mierīgs, īpaši, ja salīdzinām ar pasaules metropolēm, tad kāpēc mūs tomēr piemeklē dažādas saslimšanas? Ģimenes ārsts Alberto Sadu, kurš Latvijā dzīvo kopš 1992. gada, uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem vajag vairāk D vitamīnu un beidzot jāmācās dzert ūdens,...

Lasīt vairāk

Jaunā Dermacentor ērču suga, kas klimatisko pārmaiņu rezultātā pēdējos gados savairojusies Latvijā, ievērojami atšķiras no abām pārējām pie mums sastopamajām sugām, kas pārnēsā cilvēkiem bīstamo ērču encefalītu un Laimas slimību. Dermacentor sugas ērces ir lielākas un krietni ātrākas, brīdina Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks Voldemārs Spuņģis. Šīs sugas ērces lielā daudzumā savairojušās Rīgas un Daugavpils...

Lasīt vairāk

Kartupeļi – vēderam un veselībai Kartupeļi ir uzturā vislietotākais dārzenis gan laukos, gan arī pilsētās, un nereti to mēdz dēvēt arī par “otro maizi”. Tagad grūti pat iedomāties, kā cilvēki bez tiem iztika senatnē, pirms vairākiem gadsimtiem, kad šo “amerikāni” nepazina ne tikai Baltijā, bet visā Eiropā… Vairāk nekā pirms trīstūkstoš gadiem indiāņi, kas dzīvoja mūsdienu Peru teritorijā sāka audzēt nakteņaugus,...

Lasīt vairāk

Ja acu skatiens ir noguris un nespodrs, ja plakstiņi pietūkuši, bet zem acīm – tumši loki, nekāds grims nepalīdzēs, lai cik prasmīgi tas tiktu uzklāts. Tāpēc jācenšas iespējami ilgāk saglabāt acu dabisko spīdumu. Katru dienu acis jāvingrina, bet, kad tās nogurušas, jāuzliek komprese: stiprā tējā, kumelīšu vai piparmētru uzlējumā samitrinātus vates tamponus. Un biežāk acis jāskalo ar diļļūdeni. Ja zem acīm parādījušies maisiņi –...

Lasīt vairāk

Jau atkal piedzīvojam gadalaiku brīnumainās pārvērtības – rudeni, kas vērojams ne tikai dabā, bet arī cilvēku vēlmē ieritināties siltā šallē, malkojot siltu tēju vai kafiju ar kādu našķi. Tik tālu izklausās labi, līdz brīdim, kad sevi sāk pieteikt pilošs deguns, sāpošs kakls, klepus vai vēl ļaunāk – drudzis! Lai rudenī sasildīšanās ar ēdienu būtu draudzīga gan kuņģim, gan imunitātei, Rimi Gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce...

Lasīt vairāk

Nepareizs dzīvesveids un hipodinamija agrāk vai vēlāk noved pie tā, ka organisms sāk strādās gausāk – it kā dara to negribot. Tādās reizēs parasti mēdz teikt, ka ir traucēta vielmaiņa, palēnināts metabolisms. Ko darīt, lai metabolisms neslinkotu un ķermenis vienmēr būtu tonusā. 1. Aplaistīšanās ar aukstu ūdeni Aplaistīšanās ar aukstu ūdeni ne tikai norūda organismu. Pateicoties intensīvajam asinsvadu un saistaudu treniņam, tie nostiprina imunitāti,...

Lasīt vairāk

Pat tie, kas sēņu lietās sevi uzskata par diletantiem, baraviku atpazīst uzreiz un nejauc to ne ar vienu citu sēni: tā no visām pārējām atšķiras ar diezgan druknu bāli baltu kātu un masīvu brūnu cepurīti. Aug baravikas priežu audzēs, ozolu, bērzu tuvumā vai zem kuplām eglēm (atbilstīgs to augšanas vietai ir arī nosaukums, piemēram, bērzu baravika, priežu baravika utt.). Organisma vispārējā tonusa nostiprināšanai: ½ glāzes svaigu vai ¼ glāzes...

Lasīt vairāk

Amerikāņu zinātnieki no Masačūsetsas štata universitātes atklājuši, ka āboli un to sula satur vielas, kas aizsargā galvas smadzeņu šūnas no noārdīšanās, rezultātā parastos apstākļos tiek veicināta Alcheimera slimības attīstība. Dziednieciskā efekta sasniegšanai pietiek dienā apēst 2–4 ābolus vai izdzert 2–3 tasītes ābolu sulas. Āboli satur polifenolu – vielu, kas veicina tauku sadedzināšanu. Trīs pirms maltītes apēsti āboli par...

Lasīt vairāk

Bezmiegs, imūnsistēmas darbības traucējumi, svara izmaiņas, strauja garastāvokļa maiņa, palēnināta smadzeņu darbība, samazināta hormonu ražošana un citu veselības problēmu izraisītājs var būt stress. Lai gan zināms, ka stress noteiktās devās ir normāls un pat veselīgs, daudzi cilvēki aizvada savas dienas pārmērīgā satraukumā un steigā, tādējādi nelabvēlīgi ietekmējot savu labklājību. Mūsdienās stress ir kļuvis par izplatītu parādību...

Lasīt vairāk

Kāpēc organismam vajadzīgs varš Pirmkārt, tāpēc, ka tas, tāpat kā dzelzs, tikpat aktīvi iekļaujas asinsrades procesā. Otrkārt, būdams vairāk nekā 20 olbaltumu un fermentu sastāvā, tas piedalās šādos procesos. * Oksidēšanās procesos un nodrošina cilvēku ar enerģiju. * Antioksidantu aizsardzībā, pateicoties kurai, organismā nonākušais skābeklis tieši neoksidē audus, tā pagarinot cilvēka mūžu. * Elastīna radīšanas procesā (elastīns ir...

Lasīt vairāk