You Are Browsing ‘Veselībai’ Category

Vispārzināms, ka pats pieejamākais kalcija avots ir piens un tā produkti. Taču rūgtā patiesība ir tā, ka no visa ar produktiem uzņemtā kalcija pieaugušajiem organismā uzsūcas tikai 25–35% (bērniem – līdz 70%). Kalcija uzsūkšanās notiek tievajā zarnā, un šo procesu vada bioloģisko regulatoru sistēma. Katru dienu kalcija maiņas procesa rezultātā aptuveni 0,4 g šīs vielas nonāk kaulos un tikpat tos pamet. Vairākums ārstu pateiks, ka pareizi sabalansēta...

Lasīt vairāk

Jā, var, taču ne jau pēc vienreizējas pārēšanās. Bet, ja vairāk, nekā nepieciešams, ēd nedēļām ilgi, kuņģa sieniņas izstiepjas. Tas savukārt var likt ēst vairāk, pretējā gadījumā rodas tukšuma sajūta. Laimīgā kārtā šis process ir atgriezenisks – vairākas nedēļas mērķtiecīgi samazinot maltītes apjomu, kuņģis atkal saraujas, un, kā agrāk, lai sajustu sātu, pietiks ar mazāku ēdiena apjomu. Daudzas sievietes noteikti ievērojušas,...

Lasīt vairāk

Jebkuras ādas problēmas liecina par nepareizu iekšējo orgānu darbību, uzskata gan senā Indijas mācība par cilvēka veselību ājurvēda, gan jaunākie zinātniskie pētījumi. Esam izveidojuši shēmu, kas radīta saskaņā ar ājurvēdas likumiem un palīdzēs tev saprast, kāpēc pumpas spītīgi parādās vienā un tai pašā vietā uz sejas! Iemesli, kāpēc parādās izsitumi Piere: aknas un urīnpūslis Nervu sistēmas traucējumi, ilgstošs stress, gremošanas...

Lasīt vairāk

Ikdienas ēdienkartē galda biete ieņem nebūt ne pēdējo vietu. Bez tās neiztikt, vārot biešu zupu vai boršču, gatavojot vinegretu, siļķi kažokā vai biešu salātus: ar sieru, pupiņām u.c. Organismam šis dārzenis īpaši nepieciešams gada aukstajā periodā, jo neaizvietojamo organisko skābju, minerālsāļu un pārtikas šķiedrvielu satura ziņā biete pārspēj daudzus citus dārzeņus, turklāt uzglabāšanas laikā šīs vērtīgās vielas praktiski nezaudē....

Lasīt vairāk

Iespējams, cilvēces sapnis par “gudriem” produktiem, kas brīnumainā veidā spēs paaugstināt intelekta līmeni, varētu arī īstenoties. Visādā ziņā amerikāņu zinātnieki no Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta jau pierādījuši, ka daži gardumiņi spēj uzlabot prāta spējas… grauzējiem. Eksperimentā vienu grupu smilšu peļu “lutināja” ar vistas olām, bietēm un zivju eļļu – produktiem, kas nepieciešami galvas smadzeņu membrānu nevainojamai...

Lasīt vairāk

Redīsi parasti izaug agrāk par citiem dārzeņiem un nereti dod ražu pat pāris reižu sezonā. Pēc uztura un dziednieciskajām īpašībām redīsi ļoti līdzinās rutkiem. Redīsos ir ogļhidrāti, olbaltumi, organiskās skābes, fermenti, šķiedrvielas, C, B1, B2, PP vitamīns. Tie ir bagāti arī ar viegli asimilējamiem kālija, kalcija, dzelzs un magnija sāļiem. Redīsi rosina apetīti, uzlabo kuņģa-zarnu trakta darbību, rosina vielmaiņas procesus. Silīcija...

Lasīt vairāk

Visas pasaules dietologi jau sen iesaka: ja vēlies atbrīvoties no dusmām, uzlabot garastāvokli un aizdzīt skumjas, pirmais, kas darāms, ir paēst. Ēdiens kopumā stimulē endorfīnu, laimes hormonu izdalīšanos. Tomēr daudzi produkti neuzlabo garastāvokli, tieši pretēji. Daži ir neitrāli, bet citi uzlabo noskaņojumu uz īsu brītiņu, toties vēlāk viss kļūst vēl sliktāk nekā iepriekš. Amerikāņu zinātnieki izveidojuši tādu ēdienu sarakstu, kas var...

Lasīt vairāk

Skotu ārsti secinājuši – lietojot sulas lielos daudzumos, tās bērniem var izraisīt aptaukošanos, palēnināt augšanu, izraisīt gremošanas problēmas un bojāt zobus. Speciālisti uzsver, ka pat diētiskajās sulās, kam pievienoti minerāli un vitamīni, ir pārāk daudz cukura. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Līdzīgās domās ir arī amerikāņu pediatri. Viņi iesaka pirmsskolas vecuma bērniem dot ne vairāk kā 110–170 g augļu...

Lasīt vairāk

Desa Daudzi desu uzskata par olbaltumu produktu, taču nereti proteīna tajā ir daudz mazāk nekā tauku (to daudzums var svārstīties 30–60% robežās). Tā kā ar neapbruņotu aci šos taukus redzēt nevar, mēs mierīgu sirdi un gardu muti ēdam savu dienišķo desiņu un… pieņemamies svarā. Turklāt desās esošie tauki nav īpaši augstas kvalitātes – tie ir dzīvnieku izcelsmes un bagāti ar holesterīnu. Tortes krēms Tāpat jebkuri citi konditorejas izstrādājumi,...

Lasīt vairāk

Pagatavot halvu mājas apstākļos ir ļoti vienkārši. 1. Nomazgā un izžāvē ķirbja, arbūza, melones sēkliņas. 2. Samaļ tās kafijas dzirnaviņās kopā ar miziņām (!) 3. Pievieno medu, lai izveidotos bieza masa. 4. Liek uz šķīvja, atstāj uz nakti. 5. No rīta sagriež gabaliņos, apvārta sezama sēkliņās. Šai halvai piemīt spēcīgas urīndzenošas un attīrošas īpašības. Ja vēl pievienosi maltas mežrozītes un valriekstus, šis gardums nāks par...

Lasīt vairāk