Salātus bieži vien uztver kā vieglu un mazkaloriju ēdienu, īpaši, ja tos pasniedz kā papildinājumu galvenajai maltītei. Tomēr ne visi salāti ir vienlīdz veselīgi figūrai. Daudzas populāras sastāvdaļas, ko pievienojam salātiem, var ievērojami palielināt to kaloriju daudzumu un pat veicināt svara pieaugumu.
Aplūkosim, no kuriem pārtikas produktiem vajadzētu izvairīties, ja vēlaties uzturēt veselīgu svaru un sabalansētu uzturu.
Piecas populāras salātu sastāvdaļas, kas var veicināt svara pieaugumu
1. Vārīti un cepti dārzeņi
Lai gan dārzeņi ir mazkaloriju produkts, to kaloriju saturs ievērojami palielinās, ja tie tiek termiski apstrādāti. Piemēram, ceptiem vai vārītiem dārzeņiem ir augstāks glikēmiskais indekss, kas prasa vairāk insulīna, lai tos sagremotu, un palēnina tauku dedzināšanu.
Dārzeņi pēc termiski apstrādātas ēdiena gatavošanas zaudē daļu no savām labvēlīgajām īpašībām un kļūst organismam “smagāki”.
Alternatīva: lai saglabātu figūru, labāk dodiet priekšroku neapstrādātiem dārzeņiem salātos. Tie nodrošinās organismu ar šķiedrvielām un vitamīniem bez papildu kalorijām.
2. Ogļhidrāti: makaroni, rīsi, bulgurs un rīvmaize.
Makaronu izstrādājumi, baltie rīsi un graudaugi, piemēram, bulgurs vai kuskuss, lai gan tiek uzskatīti par veselīgiem, var ievērojami palielināt kaloriju daudzumu salātos. Tie ir salikto ogļhidrātu avoti, kas ātri sātina organismu, bet var izraisīt pārēšanās risku.
Arī kraukšķīgi grauzdiņi šķiet nekaitīgi, taču tie ir vienkāršie ogļhidrāti, kas nedod nekādu labumu un tikai palielina ēdiena kaloriju daudzumu.
Ogļhidrātu vietā pievienojiet salātiem neapstrādātus riekstus vai sēklas. Tie arī piešķirs salātiem tekstūru, bet būs mazāk kaloriju.
3. Cepta gaļa un mājputnu gaļa
Gaļas vai vistas gaļas gabaliņi, kas iepriekš apcepti, palielina tauku un kaloriju daudzumu salātos. Tas padara tos smagākus organismam un izjauc uzturvielu līdzsvaru.
Alternatīva: salātos izmantojiet vārītu, sautētu vai tvaicētu gaļu, mājputnu gaļu vai zivis. Tas padarīs salātus veselīgākus un mazāk treknus, vienlaikus saglabājot augstu olbaltumvielu saturu.
4. Žāvēti augļi
Žāvēti augļi, piemēram, rozīnes vai žāvētas plūmes, ir bagāti ar uzturvielām, tomēr tajos ir daudz cukura. Pēc žāvēšanas augļi zaudē mitrumu, bet koncentrē cukuru, kas ievērojami palielina kaloriju saturu. Piemēram, 100 g rozīņu satur līdz 70 g cukura.
Ja vēlaties salātiem piešķirt saldu akcentu, labāk izmantojiet svaigas ogas vai augļus mērenā daudzumā.
5. Mērces
Slēptākie draudi jūsu figūrai ir mērces. Majonēze, skābais krējums, augu eļļas (pat olīveļļas un linsēklu eļļas) satur daudz kaloriju. Piemēram, ēdamkarote majonēzes satur aptuveni 100 kcal, bet augu eļļas – līdz 120 kcal.
Pat tādi populāri mērces veidi kā pesto vai tartars var pievienot salātiem papildu kalorijas, neraugoties uz to dabisko sastāvu.
Kā alternatīvu varat izmantot grieķu jogurtu, svaigi spiestu citrona sulu vai balzametiķi nelielos daudzumos, lai samazinātu kaloriju daudzumu. Šie produkti piešķirs salātiem garšu, bet nepievienos papildu kalorijas.
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Septiņas ideālas salātu mērcītes: lieliska garša, maz kaloriju. Izmēģini visas!
Veselīgie un vieglie biešu salāti ar fetas sieru. Droši var ēst pēc sešiem vakarā!
Salātiņi “Lidojošās brokastis”. Ātri pagatavojami un diētiski!