Upeņu lapas var ēst svaigas! Kādu labumu tas dod?

08-06-2019

lejupielāde (1)


Ja norauj upeņu krūma lapu un atnes to mājās, patīkami (gribu teikt — pat melodiski) smaržo visa istaba. Smaržo ikviens ēdiens, kam upeņu lapa pievienota.

Šis ogu krūms, kas labi jūtas kā dārzos, tā mitros mežos un krūmājos, ir neticami bagāts ar vitamīniem u. c. ārstnieciskajām vielām.

Ārstniecībā izmanto upeņu lapas, ogas un pumpurus. Lapas ievāc visu gadu, bet vislabāk ziedēšanas laikā, pēc tam žāvē ēnā, siltumā un caurvējā.

NO GRĀMATAS “VESELĪBAS ZĀLĪTES”

Screenshot_591

Pumpurus ievāc ziemā vai pavasarī, katrā ziņā pirms plaukšanas.

Upeņu lapas var ēst svaigas. Tās novērš vitamīnu trūkumu organismā, mazina aterosklerozi, hemorāģiskās diatēzes.

Tās zināmas kā viegls caurejas līdzeklis, noder koliku, aknu, žults slimību un žultsceļu slimību, kā arī hipertonijas ārstēšanā.

No ogām izspiež sulu, neatšķaidītu vai arī atšķaidītu ar vārītu ūdeni (1:2), to lieto kuņģa un zarnu trakta slimību, čūlas slimības, anacīdu gastrītu, limfmezglu tuberkulozes gadījumā (2–3 vīna glāzes 3 reizes dienā).

Ārstnieciska vērtība arī upeņu ķīselim, ievārījumam un lapu uzlējumam. Upeņu sula ar medu — iedarbīgs līdzeklis pret hipertoniju (2 ēd. k. 3 reizes dienā). Upeņu lapas var pielikt verdošai veģetārajai zupai, vairojot vitamīnus un aromātu.

Saltajā sezonā ieteicama žāvētu upeņu lapu tēja (uz 0,5 gl. verdoša ūdens 1 ēd. k. sasmalcinātu lapu), var pievienot medu, cukura vai cidoniju sīrupu, citronu sulu. Upeņu jaunās lapiņas agrā pavasarī var sagriezt, sajaukt ar eļļu un ēst brokastīs.

loading...