Trīs receptes ar lielisko saldo piparu: lazanja un divu veidu salāti

18-05-2019
Foto - Pixabay

Foto – Pixabay

Salda, raugoties, ar ko to salīdzina. Ja ar citiem pipariem, tad – nenoliedzami. Bet, ja ar burkānu vai tomātu – tad var arī pastrīdēties, jo absolūti nav skaidrs, kāpēc papriku mēdz dēvēt par saldajiem pipariem.

Cukura paprikā ir tikai aptuveni 5% (tomātā 6, bet burkānā – 7%). Tāpēc, neraugoties uz samērā nekorekto nosaukumu, papriku var uzskatīt par absolūti diētisku produktu. Diētās ar zemu ogļhidrātu sastāvu paprika ir atzīta, bet burkāni, kartupeļi un bietes noliedzami.

Taču paprika tiek iekļauta arī visās citās ierobežojošās diētās, jo šis dārzenis spējīgs aizvietot virkni citu, mazāk diētisku dārzeņu: tikai viena vienīga paprikas pāksts dod organismam diennaktij nepieciešamo C vitamīna devu.

Šā vitamīna satura ziņā paprika ir pārāka par daudziem citiem augļiem un dārzeņiem, bet karotinoīdu satura ziņā cieši min uz papēžiem burkānam. Tāpēc paprikai ieteicams pievienot augu eļļu, lai visa šī bagātība nepaietu secen, bet uzsūktos iespējami pilnīgāk.

Paprikai ir arī cita brīnišķīga īpašība: vitamīni tajā labi saglabājas, pat dārzeni karsējot un konservējot.

Turklāt tas nav saistīts ne ar apstrādes, ne uzglabāšanas metodēm, bet ir dabas dota īpašība: paprikā ir pazemināta to fermentu aktivitāte, kas sašķeļ C vitamīnu. Šis fakts īpaši jāņem vērā pavasarī, kad citos dārzeņos vērtīgās vielas jau gājušas mazumā.

Secinājums no visa teiktā ir tikai viens: paprika jāēd regulāri, sevišķi sezonas laikā, kad tā ir lētāka, nopērkama visos veikalos un tāpēc var ne tikai gatavot krājumus vēlākam laikam, bet arī šo to paeksperimentēt pusdienu galdam.



Paprikas salāti ar sēnēm un augļiem
sweet-pepper-mushroom-onion-medley-680x454

Nepieciešams: 2 paprikas (sarkana un dzeltena vai abas sarkanas), 300 g svaigu šampinjonu, 2 zaļi āboli, apelsīns, 150 g cietā siera, tējkarote sinepju, 1–2 tējkarotes medus, 2 ēdamkarotes citrona sulas

Šampinjonus novāra un sagriež gabaliņos.

Papriku nomizo un sagriež sloksnītēs. Ābolus sagriež kubiciņos un aplej ar ēdamkaroti citrona sulas. Apelsīnu nomizo, sadala daiviņās un sagriež nelielos gabaliņos.

Visu sajauc un aplej ar mērci (ēdamkaroti citrona sulas sajauc ar medu un sinepēm).

Sieru sarīvē uz rupjās rīves un pārkaisa gatavajiem salātiem.

Lazanja no sarkanās un zaļās paprikas
Nepieciešams: 4 sarkanās un 4 zaļās paprikas, 300 g liesa šķiņķa, 2 ēdamkarotes olīveļļas, sāls pēc garšas

Papriku izcep cepeškrāsnī, līdz tā kļūst mīksta, nedaudz atdzesē un uzmanīgi noņem miziņu. Nomizoto papriku un šķiņķi sagriež platās sloksnītēs.

Traukā liek kārtu sarkanās paprikas un nedaudz apsāla, tai virsū – kārtu šķiņķa.

Pēc tam liek kārtu zaļās paprikas, apsāla un vēl vienu kārtu šķiņķa.

Visu kārtojumu apslaka ar olīveļļu un rotā ar sarkanās un zaļās paprikas sloksnītēm un nedaudz zaļumiem.

Ceptas paprikas salāti alžīriešu gaumē
ShowImage

Nepieciešams: 700–800 g sarkanās paprikas, 1–2 zilie saldie sīpoli, puscitrons, 2 ēdamkarotes olīveļļas, malti melnie pipari, sāls pēc garšas

Paprikai izņem sēklotni un cep cepeškrāsnī, līdz kļūst mīksta. Atdzesē, uzmanīgi noņem miziņu un sagriež gareniskās sloksnītēs.

Sīpolu nomizo, sagriež plānos gredzenos, samaisa ar sāli un kopā ar papriku liek salātu traukā.

Apslaka ar citrona sulu, pieliek piparus un aplej ar olīveļļu.

Rotā ar zaļumiem.

loading...

1 Comment

  1. jan 19.05.2019 at 01:16 - Atbildēt

    Jus vаrаt maksаt par 50 % mazак pаr еlекtroеnergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu – http://bit.ly/electrolv Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks!