Trekns ēdiens – “vissmagākais”? Tās ir aplamības, uzsver profesors Danilāns

18-11-2019


Vai jūs zināt, kurš produkts ir “vissmagākais”, kuru ļoti daudzi cilvēki vissliktāk panes? Parasti domā, ka tas esot trekns, ass ēdiens, bet tās ir aplamības.

“Vissmagākais” produkts ir piens, kurā ir tā saucamais piena cukurs — laktoze. Tas nav vienkāršs cukurs, bet sastāv no divām kopā sakabinātām cukura molekulām.

VAIRĀK LASI ANATOLIJA DANILĀNA GRĀMATĀ “DZĪVO VESELS”!

Dīvainība ir tā, ka tādas kopā sakabinātas molekulas mūsu organismā nespēj uzsūkties, cilvēks nespēj izmantot pienā esošo cukuru šādā veidā.

Tātad, ja tievajā zarnā kopā sakabinātās molekulas — disaharīdi — netiek atdalītas viena no otras, tās virzās tālāk uz resno zarnu, kur ir ļoti daudz baktēriju (tās ir visiem veseliem cilvēkiem).

Baktērijas ar lielu prieku piena cukuru izmanto savam uzturam, bet tādējādi atbrīvojas daudz gāzes. Cilvēkam sākas vēdera uzpūšanās, ir vēdergraizes, var būt caureja, šķidrs vēders.

Nereti domā, ka ir kāda slimība, teiksim, kolīts, pankreatīts, nolietots kuņģis, bet izrādās, ka nekā tāda nav, vaina ir pavisam citur — cilvēkam zarnās nav atbilstošās “zāles” — fermentu, kas šķeļ piena cukuru.

Tādu cilvēku ir ļoti daudz, es pat teiktu — katram piektajam vai ceturtajam cilvēkam nav fermenta laktāzes, kas šķeļ laktozi.

Parasti gan nav tā, ka nemaz nav laktāzes, pa druskai jau ir, pa retai zālītei, bet tas nav pietiekami. Ja pienu uzturā lieto reti un nedaudz, tad var pat nezināt, ka organismam ir tāda dīvainība, bet, ja pienu lietos pastiprināti, radīsies gremošanas traucējumi.

Ja cilvēkam netrūkst laktāzes, tad pienā esošā cukura molekulas tiek atāķētas viena no otras un turpat tievajās zarnās uzsūcas.

Starp citu, zīdainīšiem praktiski visiem ir šīs laktāzes molekulas, līdz gada vecumam šī fermenta parasti visiem ir pietiekami daudz, bet tālākā dzīves laikā pamazām tas sāk zust. Varbūt cilvēks ir tāda radība, kam ar piena lietošanu nemaz nebūtu jāaizraujas?

loading...