Šoreiz pastāstīsim par vienkāršu, bet garšīgu uzkodu no selerijas – jā, jā, šis veselīgais dārzenis der ne tikai garlaicīgiem diētiskiem salātiem!
Tomātu sulā un garšvielās marinētu seleriju garšu un tekstūru vislabāk raksturo vārds “jautrs”. Tas vienlīdz trāpīgi raksturo gan dārzeņa jautro kraukšķīgumu, gan mērces pikanto asumu.
Šī uzkoda būs lielisks papildinājums gaļas ēdieniem (īpaši grilētiem), graudaugu piedevām vai, teiksim, kraukšķīgiem vārītiem kartupeļiem.
Noderīgs padoms: ja traukā ir palicis tikai šķidrums, neizlejiet to ārā! Tā ir lieliska marināde kebabiem. Mērci var arī uzsildīt un pārliet ar to nākamo svaigo seleriju partiju.
Gatavošanas laiks
Kopā 1 diena
Aktīvais (jūsu dalība ir obligāta) 20 min.
Porciju skaits 5
Sastāvdaļas
Seleriju kātiņi 500 g
Melno piparu graudiņi 5 gab.
Saldo piparu graudiņi 3 gab.
Koriandrs 1 tējkarote
Krustnagliņas 3 gab.
Tomātu sula 1 l
Sāls 1 ēd.k.
Cukurs 3 ēd.k.
Asais čilli pipari ½ pāksts
Lauru lapas 2-3 gabaliņi
Ķiploki 1 galva
Etiķis (galda vai ābolu etiķis) 3 ēd.k. karotes
Pagatavošana
1․ Sagatavo sastāvdaļas.
2․ Sadaliet seleriju kātiņos, labi nomazgājiet, noņemiet lapas un nogrieziet visu nevajadzīgo: izžuvušo, sapuvušo. Lielajiem kātiņiem ar nazi izbrauc cauri kātiņu ārpusei, atdalot stingrās gareniskās šķiedras. Stublājus sagriež apmēram 3 cm garos stieņos un ievieto traukā, ko var aizvērt.
3․ Abu veidu piparus, koriandru un krustnagliņas pavirši sasmalcina smalcinātājā. Ja tev nav smalcinātāja, vari tos ietīt biezā papīra gabalā un viegli sasmalcināt ar rullīti.
4․ Ielej tomātu sulu katliņā un uzkarsē uz vidējas uguns, pievienojot sāli, cukuru, sasmalcinātu čilli, sasmalcinātas garšvielas un lauru lapu. Vāra pāris minūtes lēnā vārīšanās režīmā un pēc tam izslēdz karstumu.
Ja esi iegādājies tomātu sulu ar sāli, tad nedaudz koriģē tās daudzumu receptē mazākā virzienā.
5․ Nomizotu ķiploku saspied ar naža plakano pusi, rupji sasmalcini un izklāj to pa trauku ar seleriju.
6․ Nedaudz atdzesētajā (vēl karstā, bet vairs ne verdošā) sulā ar garšvielām ielej etiķi un samaisa.
7․ Tūlīt pēc tam pārlej marinādi pār selerijām. Pilnībā atdzesē, aizver trauku ar vāku un ievieto ledusskapī.
8․ Pirms pasniegšanas selerijām marinādē jāstāv vismaz 24 stundas (jo ilgāk, jo garšīgākas tās būs).
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Marinētas mocarellas siera bumbiņas. + Vēl trīs marinētu uzkodu receptes!
Ātri marinēti sīpoli ar ķiplokiem un garšvielām. + Vēl trīs pikantas piecminūšu uzkodiņas!
Marinēti šalotes sīpoli ar medu. Lieliska uzkoda!