Sviesta cepumi ar bērnības garšu. Pagatavo arī saviem bērniem!

15-08-2019

Tie, kas šos cepumus ēduši bērnībā, tos sauv par labākajiem pasaulē. Garša ir tiešām atmiņā paliekoša.

Sastāvdaļas
1 glāze cukura
3 olas
0,5 tējkarotes sodas
Etiķis vai citrona sulas sodas dzēšanai
250 g sviest
3,5 – 3 ēdamkarotes sviesta

Pagatavošana
Sviestu sagriež vairākās daļās un ļauj pastāvēt, lai kļūtu mīkstāks.

Lielā bļodā sāk (labāk ar mikseri) kult olas ar cukuru, pievienot dzēstu sodu, vēlreiz sakult, pēc tam pievieno sviestu un sasmalcina pēc iespējas smalkāk, lai veidojas viendabīga masa.

Pamazām pievieno miltus, kamēr mīklu ērti kult ar mikseri. Pēc tam pakāpeniski pievieno atlikušos miltus, maisot ar karoti.

Kad ar karoti kļūst grūti maisīt, pievieno atlikušos miltus (nedaudz miltu atliek malā, pievieno pēc vajadzības) un sāk mīcīt ar rokām. Mīklai NAV jābūt elastīgai. Mīklai jāpaliek mīkstai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām!

Ja joprojām līp pie rokām, pieliek vēl nedaudz miltu (no malā atliktajiem) un maisa, kamēr ir gan mīksta, gan pie rokām nelīpoša mīkla.

Gatavo mīklu ietin plēvē un ieliek ledusskapī.

Paralēli ieslēdz cepeškrāsni, sakarsē līdz 200 grādiem.

Pieslēdz gaļas mašīnu. Pannu pārkaisa ar miltiem vai apklāj ar cepamo papīru, izņem mīklu no ledusskapja, nogriež aptuveni ceturto daļu, pārējo liek atpakaļ ledusskapī.

Mīklai piešķir “desiņas” formu un sāk malt caur gaļas mašīnu.

Kad mīkla sāk parādīties, to izlaiž 5-7 cm garumā, ar roku paceļ uz augšu un nogriež ar nazi.

Tā iegūsim pareizāko formu. Gatavo cepumiņu liek uz pannas kā “ziediņu”.

Lai nākamais cepums arī iznāktu tikpat skaists, vispirms notīra mīklas atlikumu no gaļas mašīnas.

Kad mīkla beidzas, izņem no ledusskapja papildinājumu un turpina.

Jācenšas rīkoties naski, lai mīkla nesāktu kust un zaudēt formu.

Kad panna pilna, liek cepeškrāsnī un seko gatavībai. Vidējais gatavošanas laiks ir 35-40 minūtes.

Atdzisušos cepumus var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Labu apetīti!

loading...

4 Comments

  1. Anonymous 15.08.2019 at 21:46 - Atbildēt

    Cik tad to miltu jāber?

  2. Anonymous 16.08.2019 at 07:58 - Atbildēt

    Kur miltu daudzums?????

  3. Ilga 16.08.2019 at 09:30 - Atbildēt

    250 g “sviest” – droši vien – “miltu”.

  4. jānis 16.08.2019 at 22:19 - Atbildēt

    Nu riktīgs sviests