Tradicionālo kartupeļu vietā cepeša piedevām var izmēģināt siltos salātus, kuru sastāvā ir uzturvielām bagāti dārzeņi – bietes un saldie kartupeļi. Tos apvienojot ar grūbām, var iegūt labu salikto ogļhidrātu avotu, ko varam nosaukt arī par tradicionālu latviešu ēdienu, iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls “Pie Galda”.
Lai samazinātu tauku daudzumu, gatavojot cepeti, cūkas šķiņķa vietā var izvēlēties fileju. No viena filejas gabala kārtīgai maltītei pietiks diviem līdz trim cilvēkiem.
Marinādei:
Uz katru filejas gabalu – tējkarote medus, divas tējkarotes graudu sinepju, divas ēdamkarotes sojas mērces, viena liela ķiploka daiviņa, šķipsna raudenes.
Marinādi sajauc, tajā apviļā filejas, kuras liek lēzenā traukā vai aizveramā maisiņā. Atlikumu ielej traukā, to aizver un uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pēc tam liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 180 °C temperatūrā 25 – 30 minūtes.
Klāt gatavo siltus dārzeņus:
Glāze vārītu grūbu (ja iemērc iepriekšējā dienā, tad vārīšana prasa 20 minūtes. Kā ātrāku alternatīvu var izmantot pērļu grūbas, kas nav jāmērcē un kas izvārās 10 minūšu laikā);
Vidējs sīpols;
2–3 vārītas bietes;
½ saldā kartupeļa;
olīveļļa, sāls, rozmarīns.
Izvāra grūbas. Tikmēr pannā sacep sīpolu, tam pievieno rozmarīnu, tad pievieno grūbu lieluma kubiņos sagrieztu saldo kartupeli. Kad tas mīksts, pievieno tāpat sagrieztas izvārītas bietes un grūbas, pārkaisa ar šķipsnu sāls.
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Tītara cepetis ar dzērveņu mērci – vieglā versija. + Vēl trīs svētku cepešu receptes!
Svētku cepetis “Akordeons” vieglā marinādē. + Vēl trīs cepešu receptes
Jēra cepetis ar piedevām. Gardēdes Ilzes Jurkānes un Džeimija Olivera receptes
Cūkgaļas cepetis havajiešu gaumē. + Vēl sešas svētku cepešu receptes!
Padomi ideālam cepetim. Intriga: kāpēc vajadzīgas četrdesmit ķiploka daiviņas?