Sparģelis, Eiropas dārzeņu karalis. Septiņas labas receptes

02-06-2019
Foto - Pixabay

Foto – Pixabay

Sautēti sparģeļi

Rūpīgi notīrītus sparģeļus sagriež gabaliņos un novāra sālsūdenī. Kad sparģeļi mīksti, ūdeni nolej un pievieno 1 tējk. miltu, 1 tējk. sviesta un 1 gl. buljona. Visu uzvāra, pieliek skābu krējumu, cukuru un sāli pēc vajadzības.

Sparģeļi ar sieru un rīvmaizi Sagrieztus sparģeļus vāra mazliet sālītā ūdenī mīkstus, izņem no katla un pārlej ar karstu kausētu sviestu, pieliek rīvmaizi. Tad visam uzkaisa sarīvētu Holandes sieru. Pasniedz galdā kā atsevišķu ēdienu.

Sparģeļu pudiņš

500 g sparģeļu, 1 galda maize (400 g), 2 gl. piena, 2 karotes sviesta, 2 olas, sāls Sparģeļus notīra, sagriež puspirksta garumā, vāra uz lēnas uguns pēc iespējas mazākā daudzumā ūdens. Galda maizi sagriež šķēlēs, izmērcē pienā. Sakuļ sviestu, pieliek olu dzeltenumus, pēc tam novārītus sparģeļus un sakultus olu baltumus. Visu sakārto formā, cep krāsnī 3 minūtes. Pasniedz galdā ar visu formu.

Sparģeļi sviestā 1 kg jaunu sparģeļu, 100–150 g sviesta, sāls pēc vajadzības Sparģeļus notīra un sasien buntītēs. Sālsūdenī novāra mīkstus (bet neļauj izjukt). Tad saliek uz garenas bļodas, kura pārklāta ar salveti, ko saloka katrā pusē bļodai. Izkausē sviestu un pasniedz klāt atsevišķā traukā. Pasniedz kā otro ēdienu pusdienās vai vakariņās.

Sakņu zupa ar sparģeļiem

4 l ūdens, 1 selerija, 1–2 sīpoli, 2 pētersīļi, 200 g burkānu, 200 g kāļu, 200 g sparģeļu, 200 g melnsaknes (skorconeras), 2 galviņas puķkāpostu, 200 g zirņu, 200 g sviesta vai eļļas, sāls, skābs krējums pēc vajadzības Saknes notīra, sagriež smalkās šķēlītēs. Burkānus un kāļus vāra pirmos, līdz mīksti, tad pieliek pārējās saknes un vāra uz lēnas uguns, pieliek sviestu un sāli. Pasniedz ar sakņu pīrādziņiem.

Lasīt tālāk: 1 2 3
loading...