Sparģelis, Eiropas dārzeņu karalis. Septiņas labas receptes

02-06-2019

Sparģeļu zupa
Screenshot_589

4 l ūdens, 200 g sviesta, 50 g miltu, 1 kg sparģeļu, selerijas, 1 pētersīlis, 50 g skāba krējuma, 2 olu dzeltenumi Uzliek uz uguns katlu ūdens ar nebrūninātām dārzeņu saknītēm, vāra pusstundu, sparģeļus notīra, sagriež un vāra atsevišķi mīkstus, cietākus gabalus rīvē caur sietu. Sviestu izkausē, pieliek miltus, izmaisa, pielej sakņu buljonu, vāra 10–15 minūtes, tad pievieno izrīvētus un arī gabaliņos sagrieztus sparģeļus, skābu krējumu, sakultu olas dzeltenumu. Galdā pasniedz ar sakņu pīrāgu.

Sparģeļu salāti

Sparģeļus sagriež gabaliņos, pēc tam sutina nelielā daudzumā sālīta ūdens un notecina caurdurī. Pievieno sarīvētus burkānus, konservētus zaļos zirnīšus, izliek uz šķīvja, apbārsta ar zaļumiem, garnē ar majonēzi vai krējumu, citrona sulu un augļu eļļu.

Sparģeļi sausiņu mērcē

10 sparģeļu dzinumi, 1 ēd. k. kausēta sviesta, 1 ēd. k. sausiņu, 1 zariņš pētersīļu, citronskābe vai citrona sula, sāls Notīra sparģeļus, sasien buntītēs — 5–6 dzinumus katrā — un vāra sālītā ūdenī. Izņem no ūdens, atsien buntītes, liek uz šķīvja ar galviņām uz iekšpusi, izgrezno ar pētersīļu zaļumiem (sevišķi skaisti ir krokainie pētersīļi) un pārlej ar mērci, kas gatavota no kausēta sviesta, apceptiem, samaltiem sausiņiem, pievienojot citronskābi vai — vēl labāk — citronu sulu, kā arī sāli.21

Konservēti sparģeļi

8−10 sparģeļu dzinumi, 1 l ūdens, 1 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. sāls Sparģeļus notīra un sasien buntītēs, iemērc verdošā ūdenī, kam pievienots mazliet sāls, vāra, līdz tie pa pusei gatavi, piesardzīgi ievieto caurdurī, atbrīvo no pavedieniem, ieliek burkās ar galvi ņām uz leju, pārlej ar karstu cukura un sāls šķīdinājumu, vāra 5– 8 minūtes, aizvāko burciņas, ievieto kastrolī ar vāji verdošu ūdeni, sterilizē 25–30 minūtes, tad aizvāko pilnīgi.

Šķir nākamās lapas un uzzini labākās receptes!

Lasīt tālāk: 1 2 3