Piedāvājam slavenās, par Cvetajevas pīrāgu dēvētās ābolkūkas recepti. Konditori uzsver, ka kūka garšo vislabāk atdzisusi un nedaudz paturēta ledusskapī.
Sastāvdaļas
1 glāze augstākaš kvalitāte smiltu
150 g krējuma
1 tējkarote cepamā pulvera
Pildījumam
200 g krējuma
1 glāze vai nedaudz mazāk cukura
1 ola
2 ēdamkarotes miltu
4-5 lieli āboli, vēlams, vidēji saldi
Pagatavošana
Sajauc miltus ar cepamo pulveri un izsijā caur sietu pietiekami lielā bļodā.
Nelielos gabaliņos sagriež sviestu, pievieno miltiem, sajauc un saberž ar pirkstiem drupatās.
Tad pievieno krējumu un iekauc mīklu, cenšoties to paveikt pēc iespējas ātrāk. Ja maisīsi un mīcīsi ilgi, kūka var iznākt sīksta.
Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm liek ledusskapī.
Pa to laiku gatavo pildījumu.
Ar mikseri vai putojamo slotiņu sakuļ krējumu, cukuru, olu un miltus, kamēr cukurs izkusis.
Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež plānās šķēlītēs, liek bļodā un izspiež uz tiem
sulu no puscitrona.
Ābolus samaisa, lai tos pilnībā pārsegtu citrona sula – tā neļaus šķēlītēm kļūt brūnām gaisa ietekmē.
Pa šo laiku mīkla jau būs atdzisusi. Cepšanas formu (vislabāk ar noņemamām malām) ieziež ar eļļu vai taukiem, tajā ieklāj mīklu.
Uz mīklas liek ābolu kārtu, pārlej krējuma krēmu.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem un liek pīrāgu cepties. Pēc 40-50 minūtēm pārbauda gatavību, izņem no cepeškrāsns. Pirms pasniegšanas sagriež gabalos.
Labu apetīti!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES
5. ĀBOLMAIZE AR ROZĪNĒM UN KANĒLI