Skābēti kāpostiņi ar ķimenēm, kraukšķīgi un pikanti. Saimnieces Baibas recepte

11-07-2019

Sastāvdaļas
Baltie kāposti
1-2 vidēji burkāni uz 1 kg kāposti
25 g sāls uz 1 kg kāpostu (salīdzinājumam – ēdamkarotē ir 30 g sāls)
Ķimenes
Smaržīgie pipari
Lauru lapas

Pagatavošana

Kāpostiem noņem augšējās lapas un kacenus.

Nomēra vajadzīgo daudzumu sāls (sāls daudzums minēts uz notīrītām galviņām).

Kāpostus sasmalcina, liek lielā bļodā vai citā traukā, kurā tos varēs saberzt ar sāli.

Sarīvē vai smalki sagriež burkānus un liek bļodā pie kāpostiem.

Pārkaisa ar sāli un sāk berzt.

Kāpostu apjoms samazināsies gandrīz divas reizes, sāks izdalīties sula.

Sagatavo skābējamo trauku. Ja ir koka muciņa, to izskalo ar verdošu ūdeni. Der arī liels, emaljēts katls, izmazgā un izslauka.

Trauka apakšā liek veselas kāpostu lapas. Virs tām sāk likt kāpostus. Rūpīgi pieblietē.

Katru kārtu pārkaisa ar garšvielām, piemēram, šķipsniņu ķimeņu, dažus piparu graudiņus un pāris lauru lapas. Un tā kārtu pēc kārtas.

Eksperimentam var pievienot arī šķēlēs sagrieztu skābu ābolu.

Virsū atkal liek veselas kāpostu lapas, lai tās nosegtu visu trauka virsmu.

Uz lapām liek koka aplīti vai šķīvi, uz tā – slogu. Ja gatavo katlā, to noteikti ieliek bļodā, jo
kāposti izdalīs daudz sulas, un tā līs pāri malām.

Šādi sagatavotus kāpostus noliek siltā vietā.

Reizi divas dienā kāpostus sadursta, lai izlaistu sakrājušās gāzes. To vislabāk darīt ar koka nūjiņu vai karoti ar garu kātu.

Kāposti ir gatavi pēc piecām septiņām dienām.

Var baudīt skābētus, kraukšķīgus un pikantus kāpostiņus!

loading...