Sēnes ziemai aukstā sālījumā. Pildām pagrabu!

06-10-2017

senes


Sastāvdaļas
1 kg sēņu (rudmieses, bērzlapes, vilnīši un citas)
100 g sāls
10-12 upeņu lapas
5-6 ķiršu lapas
2 mārrutka lapas
2 diļļu ziedkopas
2-3 lauru lapas
Graudu pipari – pēc garšas
Ķiploki – pēc garšas

Pagatavošana
Sēnes nomazgā un pārlej ar aukstu ūdeni uz 5-6 stundām (Rudmieses tikai noskalo, nemērcē).

Koka vai māla trauka apakšā ieber sāls kārtu, liek pusi upeņu, ķiršu, mārrutku lapu un 1 diļļu ziedkopu.

Rindām liek sēnes, katru rindu pārkaisot ar sāli, pipariem, ķiplokiem un lauru lapām.

Augšā liek atlikušās lapas, pārsedz ar tīru audumu, pēc tam uzliek svaru (pēc 1-2 dienām sēnes nosēdīsies un izdalīsies sula. Ja izskatās, ka sālījuma ir par maz, slogu jāliek smagāku).

Audumu laiku pa laikam izskalo.

Sēnes būs nosālījušās pēc 30-40 dienām. Pēc tam tās liek glabāties vēsā vietā.