Rozīņu novārījums ir lielisks un lēts veids, kā izaudzēt spēcīgus stādus.
Gadās, ka tomātu, paprikas, gurķu un citu dārza kultūru stādi aug vāji. Tāpēc pieredzējušiem audzētājiem tiek ieteikts tos barot ar dabīgo mēslojumu – un ne ar kuru katru.
Izrādās, rozīņu novārījums ir lielisks mēslojums jaunajiem stādiem. Pastāstīsim, kā pagatavot rozīņu novārījumu un cik bieži laistīt stādus pēc iestādīšanas, lai iegūtu spēcīgus un veselīgus stādus.
Rozīņu novārījums – papildmēslošanas priekšrocības
Lai pagatavotu dabīgo mēslojumu, nepieciešama tikai viena sastāvdaļa – rozīnes vai, precīzāk, to novārījums.
Ar ko tās ir labas: tās ir bagātas ar vitamīniem un mikroelementiem, kā arī satur daudz glikozes, kas jauniem augiem ir nepieciešama kā labs enerģijas avots.
Kā pagatavot rozīņu novārījumu
Rozīņu novārījumu ir viegli pagatavot:
– ņem vienu sauju žāvētu augļu un aplej ar litru silta ūdens, kura temperatūra ir aptuveni 80-90 °C;
– ļauj ievilkties vismaz 1 stundu;
– ūdeni bez rozīnēm izmanto laistīšanai – stādus laista uz jau samitrinātas zemes.
Svarīgi: šādu rozīņu novārījumu stādiem var lietot 2-3 nedēļas pēc tam, kad parādījušies pirmie asni.
Cik bieži stādus laistīt ar rozīņu novārījumu
Stādus ar rozīņu novārījumu var laistīt diezgan bieži – ik pēc 10 dienām. Iespēja, ka jūs pārbarosiet augus, ir ļoti maza – uzlējums ir dabīgs un satur optimālu uzturvielu un glikozes koncentrāciju. Starp citu, ar šo pašu novārījumu var laistīt arī istabas augus.
LASIET ARĪ ŠOS PADOMUS!
Daudzi dzirdējuši par gurķu un tomātu mēslošanu ar raugu. Bet kā to pareizi darīt?
Divreiz lielāka gurķu raža: lieto šo mēslojumu ik pēc divām nedēļām!
Kā piebarot tomātus pēc piķēšanas? Ļoti noderīgi padomi dārzkopjiem
Augsekas likumi: pēc kādām kultūrām stādīta paprika augs griezdamies?