Rieksti ēdienkartē. Ko labu dod valrieksti un lazdu rieksti?

30-07-2018

rieksti

Valrieksti
Pēc uztura vērtības valriekstu kodolu reitings ir viens no augstākajiem citu augu valsts izcelsmes pārtikas produktu vidū. Tajos ir aptuveni 70% tauku, 20% olbaltumvielu, dzelzs un kobalta sāļi.

Askorbīnskābes valriekstos ir vairāk nekā upenēs un citrusaugļos, tāpat tie ir bagāti arī ar A, B, P, E vitamīnu.

Nogatavojušos valriekstu kodolus izmanto gan svaigus, gan apceptus. Tie ieteicami cilvēkiem, kam ir hipovitaminoze vai avitaminoze, dzelzs un kobalta sāļu deficīts, kā arī aterosklerozes ārstēšanai un profilaksei, organisma vispārējai nostiprināšanai.

Lazdu rieksti
Atšķirībā no valriekstiem lazdas mūsu klimatiskajā joslā nav nekāds retums, un lazdu rieksti ne ar ko nav sliktāki par valriekstiem. Tajos ir vairāk nekā 66% tauku, arī minerālsāļi, B vitamīns un citas organismam vajadzīgas vielas.

Rieksti veicina piena sekrēciju bērna zīdīšanas laikā, bremzē gāzu veidošanos zarnās, šķīdina nierakmeņus, tiem ir mīkstinoša iedarbība.

Sarīvētus riekstus ar ūdeni lieto pret nierakmeņu un plaušu slimībām, drudzi, asins atklepošanu. Ar lazdas mizu novārījumu vai uzlējumu ārstē malāriju.

Riekstu kodolus, notīrītus no plānā brūnā apvalka, iesaka lietot uzturā, ja ir nierakmeņi, bet kopā ar medu – pret mazasinību un reimatismu.

Riekstu eļļu iekšķīgi lieto cērmju izdzīšanai un epilepsijas ārstēšanai. Ārīgi ar to ierīvē galvas ādu, lai novērstu matu izkrišanu. Sasmalcinātus un ar olas baltumu sajauktus kodoliņus izmanto pret apdegumiem.