1. Gaļas zupai sāli pievieno pusstundu pirms vārīšanas beigām.
2. Ja zupa pārsālīta, tajā ieliek karoti ar cukura gabaliņu. Kad cukurs sāk sadalīties, izņem ar visu karoti ārā – sāļums būs iesūkts cukurā. To var vēl arī atkārtot. Vēl var ielikt audekla maisiņu ar miltiem vai rīsiem un pavārīt kopā ar zupu – tiks uzsūkts sāls. Var ielikt arī zaļu kartupeli un nedaudz pavārīt, pēc tam to izņemt.
3. Ja gribat iegūt stipru buljonu, gaļu jāliek vārīties aukstā ūdenī – barojošās vielas pāries buljonā. Ja gribat izvārīt garšīgu, sulīgu gaļu, to liek karstā ūdenī – barojošās vielas paliks gaļā.
4. Buljonu, kurš domāts dzeršanai krūzītēs, nesāla. Tam būs zeltaina nokrāsa, ja vārot pievienosiet sīpola miziņu.
5. Lai buljons būtu caurspīdīgs, tas jāsāk vārīt uz lielas uguns. Kad (buljons sāk vārīties, tam divas trīs reizes jāpielej pa ēdamkarotei auksta ūdens un atkal jāļauj uzvārīties. Tālāk jāvāra uz lēnas uguns. Noņem putas. Vārīšanās procesā ik pa laikam no virsas noņem taukus.
Ja, buljonu vārot, putas tomēr palikušas katla dibenā, buljonā jāielej nedaudz auksta ūdens, un putas uzpeldēs virspusē.
6. Lai buljons būtu vēl dzidrāks, var sakult olas baltumu, to ieliet karstā buljonā un pēc 20 minūtēm buljonu izkāst.
7. Buljonam būs sevišķi laba garša, ja vārot tajā ieliksim siera gabaliņu.
8. Ja buljonu vāra no saldētas gaļas, tas nebūs dzidrs. Tādēļ vārīšanas laikā katliņā jāieliek labi nomazgātas divu olu čaumalas (vēlāk tās jāizņem) – buljons kļūs dzidrs un garšīgs.
9. Lai makaronu zupa nebūtu duļķaina, makaroni uz minūti jāieliek karstā ūdenī, tad jānotecina uz sieta. Tikai pēc tam tos liek buljonā un vāra līdz gatavībai. Tāpat jārīkojas, vārot rīsu zupu.
10. Sīpolu zupā griež mazos kvadrātiņos – tas vāroties izjuks un to nemaz nejutīs, bet zupa būs garšīga.
11. Vistas buljonā neliek nekādas garšvielas – tikai sīpolu un burkānu, citādi pazudīs buljona garša.
12. Vislabāk zupu vārīt emaljētā katlā. Gatavā zupā nekad nevajag atstāt lauru lapu, tās labā garša zudīs.
13. Sasmalcinātu ķiploku zupai var pielikt tikai vārīšanas beigās.
14. Ja gaļu nepieciešams atkausēt ātrāk, rīkojas šādi: ieliek to siltā cepeškrāsnī vai arī liek polietilēna maisiņā un patur zem auksta ūdens strūklas. Otrreiz šo gaļu sasaldēt nedrīkst, visa atlaidinātā gaļa jāizlieto. Izņemot no ūdens, gaļa jānosusina. Vislabāk gaļu noskalot zem tekoša ūdens un tad arī nosusināt (sevišķi, ja tā domāta cepšanai).
15. Lai izvārīta gaļa būtu sulīga, to nedrīkst ņemt no katla ārā, pirms zupa nav gatava. Vārot zupu, nevajag nogriezt visu treknumu, jo pilnīgi bez treknuma gaļa būs cieta un negaršīga.
IZMĒĢINI ŠĪS RECEPTES!
Skābētu kāpostu zupa ar cūkas ribiņām poļu gaumē. + Vēl piecas ziemīgas zupiņas!
Zupiņa ar malto gaļu Toskānas gaumē. + Zupu pavārgrāmata!
Paprikas zupiņa vieglā dārzeņu buljonā. + Vēl piecas zupu receptes!