Piecas labākās salātu mērcītes. Saglabā šo rakstu, noderēs!

30-10-2020

salati_merce

Katrai saimniecei ir savas ierastas un iecienītas salātu mērces receptes. Izmēģini arī kādu no šīm piecām, ja nu kļūst par ģimenes favorītu!

Krējuma mērce salātiem

Sastāvdaļas
• 100 g krējuma
• 2 tējkarotes sinepju
• 1 tējkarote laima vai citrona sulas
• Puse liela, zaļa ābola
• 1/4 selerijas saknes
• Pušķītis diļļu

Pagatavošana
1. Ābolu sarīvē uz smalkas rīvītes, nolej sulu.
2. Ābolu apslaka ar citrona sulu, lai tas nekļūtu tumšs.
3. Seleriju sarīvē uz smalkas rīvītes vai sablendē.
4. Apvieno visas sastāvdaļas un samaisa.

Gurķu mērce salātiem
Gurķu mērce ir neaizstājama “smagos” salātos ar vārītu gaļu. Ideāli der rasolam, citiem salātiem ar gaļu, kartupeļiem, salātu lapām, gurķiem, sieru un jūras produktiem.
• 2 svaigi gurķi
• 100 g mīksta krēmsiera
• 2 ēdamkarotes bieza krējuma
• 1–2 daiviņas ķiploka
• Pušķītis zaļumu pēc garšas

Pagatavošana
1. Gurķi sarīvē uz smalkas rīves ar visu mizu.
2. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sakapātus zaļumus, krējumu un mīksto sieru.
3. Rūpīgi samaisa viendabīgā masā.
4. Gurķu sulu šajā mērcē var nospiest pēc vēlēšanās atkarībā no tā, kāda mērce vajadzīga – biezāka vai šķidrāka.

Ingvera mērce salātiem
Ingvera mērci izmanto, piemēram, “Siļķei kažokā”. Lieliska ideja tiem, kuriem garšo šie leģendārie salāti. Piestāv arī salātiem un uzkodām ar jebkuru sālītu zivi, sēnēm, siltiem dārzeņu salātiem un salātiem ar brinzu.

Sastāvdaļas
• 200 g liesa krējuma
• 2 tējkarotes Dižonas sinepju (vai citu)
• 1 tējkarote malta ingvera (vai 2 cm svaigas ingvera saknes)
• 1 pušķītis diļļu

Pagatavošana
1. Dilles ļoti smalki sakapā.
2. Ja izmanto svaigu ingvera sakni, to sarīvē uz smalkas rīves.
3. Sajauc visus produktus un atstāj ievilkties uz 30 minūtēm.

Dzērveņu mērce salātiem
Dzērveņu mērce – lieliska alternatīva majonēzei tradicionālajos krabju nūjiņu salātos. Šī mērce piederas salātiem, kuru sastāvā ir krabju nūjiņas, rīsi, svaigi tomāti, gurķi, cietais siers, sālīta brinza, zivis, olīves un lapu salāti. Sāli pievienot nevajag!

Sastāvdaļas
• 100 ml kefīra
• Sauja saldētu dzērveņu
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 2 tējkarotes olīveļļas
• Sarkanie maltie pipari pēc garšas

Pagatavošana
1. Dzērvenes, neatkausējot, sablendē ar kefīru viendabīgā masā.
2. Pievieno piparus, citrona sulu, olīveļļu un sajauc.
3. Mērcei jāpastāv 15-20 minūtes.

Riekstu mērce salātiem
Salāti “Mimoza” iegūs jaunu garšu, pateicoties riekstu mērcei. Riekstu mērce sniegs piesātinātu garšu šiem salātiem, kā arī kartupeļu, liellopu gaļas, sālītas un konservētas zivs, lapu zaļumu un jūras produktu salātiem.

Sastāvdaļas
• 200 g liesa mīkstā biezpiena
• 1/4 glāze valriekstu
• 0,5 tējkarote rīvētu mārrutku (var izmantot gatavus mārrutkus)
• 1 tējkarote citrona sulas
• Malti pipari pēc garšas
• Kefīrs pēc vajadzības

Pagatavošana
1. Biezpienu izberž caur sietu.
2. Pievieno putriņā saberztus valriekstus, mārrutkus un citrona sulu.
3. Rūpīgi sajauc un atstāj ievilkties 15 minūtes. Mērcei pēc konsistences jāiznāk līdzīgai krējumam.
4. Nepieciešamības gadījumā atšķaida ar kefīru.

Labu apetīti!