Nātru ēdienu pavārgrāmata: salāti, zupas, pat kotletes un pelmeņi!

03-06-2019

natres_edieni

Sētmalēs un ceļmalās, dārzos un nezālienēs — kur tikai neaug nātres. Dzeļ tās visas — kamēr nav nopļautas un apvītušas. Nātres satur askorbīnskābi (100–207 mg%), C, K, B2 vitamīnu, ribofl avīnu, pantotēnskābi, karotinoīdus, minerālelementus — dzelzi, varu, kāliju, mangānu, kalciju, hromu, sēru, alumīniju, vanādiju.

Kā redzams, nātrēs ir daži elementi, kas citu augu sastāvā retāki. Reizēm nātri dēvē par “dzelzs augu”.

Nātres aktivizē vielmaiņu, vairo hemoglobīnu un eritrocītus asinīs. Lielo nātru lapu sula ir līdzeklis pret paralīzi, bet lapas — pret audzējiem. Vairākums cilvēku uzskata nātres tikai par dzēlīgām nezālēm.

Citādi domāja antīkās pasaules ārsts Dioskorīds. Kā norāda A. Pētersone, Gruzijā un Azerbaidžānā nātru lapas uzskata par garšvielu un piev ieno ēdieniem.

Rumānijā vāra nātru plovu, un ir apgabali, kur vecākas lapas skābē kā kāpostus. Lai nātres nedzeltu, tās ievāc ar cimdiem vai nopļauj. Apvītušas tās zaudē savu asumu.

Ja izspiež nātru sulu, tā nu gan vairs nedzeļ, tāpat žāvētu lapu pulveris, kuru var piebērt dažādiem ēdieniem. 3–4 ēd. k. izspiestas sulas dienā nāks par labu veselībai. Sīkās nātres augstu vērtēja jau Plīnijs.

Imperatora Tita laikā ar tām veikti dziedniecības rituāli un burvestības. Senāk neauglīgā zemē iesēja sīkās nātres, pēc tam sagaidīja arī ražu.

208686-644x450-nettles

Pavasarī ieteicams vairākas nedēļas dzert sīko nātru lapu tēju un sīki sakapātas nātres pievienot salātiem. Sīkās nātres var ēst ar biezpienu, uzkaisīt uz sviestmaiz es brokastīs. Rudenī to tēja ir profi lakses līdzeklis pret saauk stē ša nos. Sevišķi labvēlīga tā mazasinīgajiem.

VAIRĀK UZZINI JĀŅA ARVĪDA PLAUŽA UN ELIZABETES OZOLAS GRĀMATĀ “LATVIJAS AUGI SADZĪVĒ”Screenshot_591

Nātru kotletes

100 g nātru, 200 g kviešu putras, 20 g tauku (sviesta), sāls

Nātres vāra 2–3 minūtes, ielej novārījuma masu sietā, sasmalcina ar nazi, samaisa ar biezu kviešu (vai kviešu miltu) putru, izveido kotletes un izcep.

Nātru sacepums gruzīnu gaumē

600 g nātru, 80 g kausēta sviesta, 120 g sīpolu, 2 olas, sāls

Nātres 5 min. novāra sālsūdenī, masu ielej sietā. Uzkarsē uz pannas sviestu un iejauc tajā sagrieztus sīpolus. Pievieno lociņus, vārītas nātres, diļļu lapiņas, zaļumus, sāli, kausētu sviestu, labi samaisa, sutina 10 minūtes, pārlej ar olu, pievieno sāli, viegli apcep uz plīts, pēc tam ieliek cepeškrāsnī un karsē, līdz ēdiens gatavs.

Sālītas nātres

1 kg nātru, 50 g sāls Jaunos nātru dzinumus un lapas nomazgā, sasmalcina, uzber sāli un iepilda trīslitru burkā.

Dagestānas pelmeņi ar nātrēm 300 g jauno nātru, 260 g kviešu miltu, 2 olas, 50 g sīpolu, 20 g kausēta sviesta, citrona sula pēc garšas

Līdz 35 °C uzsildītā ūdenī ieber kviešu miltus, pievieno olas, samīca šo masu mīklā, ļauj nostāvēties 30 minūtes, izrullē 2 mm biezā slānī. Nomazgā nātres, sasmalcina, izcep eļļā ar lokiem. Izveido pelmeņus un iemērc tos verdošā sālītā ūdenī. Ceļ galdā ar sviestu vai saldo krējumu un citrona sulu.

TURPINĀJUMU LASI NĀKAMAJĀ LAPĀ!

Lasīt tālāk: 1 2 3 4
loading...

1 Comment

  1. Serf 04.06.2019 at 01:49 - Atbildēt

    Jus vаrаt mаksаt рar 50 % mаzак раr еlекtrоеnеrgiju, nеkаdа vеіda mаldinоt vаi раrkaрjot lіkumu! Еs іesаku vіsіеm іzlаsіt so rакstu – http://bit.ly/lesspaid Es tо еsmu іzmаntojis kорs dесеmbra, un rеkіns раtiеsаm ir kluvіs mаzаks!