Mežloki, meža ķiploki jeb lakši. Četras veselīgas un gardas receptes

02-06-2019

wild-garlic-pesto

Mežloki tiešām aug mežā, un to smarža atgādina loku smaržu. Tomēr, aizgājuši uz mežu, nekādus sīpollokus tur neatradīsim, jo mežloki izskatās citādi.

Arī paši mežloki ir rodami ārkārtīgi reti — Dundagas, Skrīveru un Ķemeru apkārtnē, kā arī Moricsalā. Drīzāk šie augi jāmeklē lielajos tirgos — vai nu sakņudārzā audzēti, vai arī nelegāli saplūkti, iznīcinot retās sugas audzes.



Savvaļā mežloki sastopami ēnainos mežos. Mežloku sīpols ir 2–3 cm garš, ar ķiplokam līdzīgu garšu, toties lapas 2–2,25 cm garas un līdz 5 cm platas, atgādina kreimeņu lapas.

Pēc ķīmiskā sastāva starp mežlokiem un ķiplokiem nav lielas atšķirības: ēteriskās eļļas, kurās ir glikozīds aliīns — ļoti spēcīgs fi toncīds —, sevišķi daudz askorbīnskābes — lapās līdz 730 mg%, 7–14 reizes vairāk nekā sīpolos.

Ārstniecībā mežlokus lieto, ja ir ateroskleroze, hipertonija, gremošanas un ēstgribas veicināšanai, pret vēdera aizcietējumiem. Mežloki nesaudzīgi iznīdē mikrobus un zarnu parazītus.

NO JĀŅA ARVĪDA PLAUŽA GRĀMATAS “VESELĪBAS ZĀLĪTES”Screenshot_584

Mežloku lapām ir maiga garša, tās ēd kā salātus vai pievieno salātiem, ar tām var rotāt ēdienus. Kaltēti tie zaudē daļu aromāta, bet ne garšu. Lietojami arī kā piedeva zupām, mērcēm, otrajiem ēdieniem. Var ēst visi, kam nepatīk ķiploku garša.

Mežloku, dārzeņu, rīsu putra

Sautē 200 g mežloku lapu, 100 g gārseņu lapu, 100 g skābeņu lapu, izņem no ūdens, notecina un sagriež. Pēc tam lapām pievieno 2 ēd. k. vārītu rīsu, 2 vārītus tomātus, sarīvētu sieru, 2 olas, dilles, pētersīļu lapiņas, ķimenes, koriandru u. c. garšvielas; piejauc 1 ēd. k. augu eļļas, 1 tējk. kviešu kliju.

Kartupeļu, mežloku, skābeņu zupa

Sagriež 2 kartupeļus, pievieno 100 g mežloku lapu, 100 g sagrieztu skābeņu lapu, nelielu sīpolu, 1 ēd. k. kausētā sviesta; to visu vāra pāris minūtes, līdz kartupeļi, skābenes un mežloki mīksti. Vēl pieliek 2 tējk. sojas mērces, 0,5 tējk. garšvielu sāls, ķimenes.

Mežloku zupa

Nomizo un sagriež 2 kartupeļus, sarīvē 1 pētersīli un 1 selerijas sakni, sagriež 0,5 ziedkāposta. Sasmalcina 3 glāzes mežloku lapu, visu samaisa, ieber 1 l vāroša ūdens, vāra 2 minūtes. Pievieno 1 ēd. k. augu eļļas, 2 ēd. k. miltu, 1 ēd. k. kabaču ikru.

Mežloki ar dārzeņiem

Sagriež 3 tomātus, 3 gurķus, pievieno sagrieztas mežloku lapas, sasmalcinātu ķiploka daiviņu vai 1 sīpolu, pētersīļu lapiņas vai seleriju lapas, sagrieztu sīpolloku, 4 ēd. k. salda krējuma, kam piejaukta citrona sula, 1 tējk. kečupa vai baklažānu ikru.

loading...

1 Comment

  1. Serf 04.06.2019 at 01:52 - Atbildēt

    Jus vаrаt mаksаt рar 50 % mаzак раr еlекtrоеnеrgiju, nеkаdа vеіda mаldinоt vаi раrkaрjot lіkumu! Еs іesаku vіsіеm іzlаsіt so rакstu – http://bit.ly/lesspaid Es tо еsmu іzmаntojis kорs dесеmbra, un rеkіns раtiеsаm ir kluvіs mаzаks!