Melnā un zaļā kafija ar ingveru. Receptes, kā notievēt garšīgi un veselīgi, tikai lieto ar mēru!

26-11-2017

0317462_image

Kafijas un ingvera kombinācija pirmajā brīdī šķiet samērā neparasta un pat dīvaina. Bet, kad uzzināsi, kādas unikālas īpašības tai piemīt, noteikti gribēsi izmēģināt!

Kafija un ingvers tievēšanai
Nav noslēpums, ka dabīgā kafija satur daudz vērtīgu vielu. Ja tai pievieno ingveru, par kura vērtīgajām īpašībām arī neviens nešaubās, kopējais efekts būs lielisks. Pats interesantākais, ka šis apvienojums nav par labu kuņģa un zarnu trakta veselībai, attīra organismu no toksīniem, pat nogalina parazītus un arī palīdz atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem. Atklāsim katras atsevišķas sastāvdaļas noslēpumus, lai saprastu, kā dzēriens iedarbojas kopumā.

Kafijas pupiņās ir vesels vitamīnu un minerālvielu arsenāls. Mērena melnās kafijas lietošana labvēlīgi ietekmē daudzas organisma funkcijas: uzlabo centrālās nervu sistēmas darbību un asinsriti smadzenēs, kas savukārt veicina smadzeņu darbību.

Turklāt kofeīns un minerālvielas, kas ir kafijas sastāvā, palīdz organismam kontrolēt svaru un cīnīties pret liekiem kilogramiem. Enerģijas radīšanai kofeīns šķeļ nevis ogļidrātus, bet gan taukus. Tādējādi uzlabojas vielmaiņa un mazinās bada sajūta.

Zaļā kafija
Zaļo kafiju izgatavo no parastajām kafijas pupiņām, atšķirība vien tajā, ka pupiņas netiek grauzdētas, kā tas notiek, ražojot melno kafiju. Tas, ka zaļā kafija netiek termiski apstrādāta, tai piešķir noteiktas priekšrocības.

Zaļās kafijas pupiņās ir vairāk hlorogēnskābes, kas sadalās augstas temperatūras iedarbībā. Šī skābe pieder visiem zināmajiem antioksidantiem! Tie novērš brīvo radikāļu veidošanos un palīdz saglabāt jaunību un skaistumu ilgāk.
Antioksidanti arī pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, iedarbojas cukura diabēta profilaksei un, protams, veicina ātru tauku dedzināšanu.

Ingvers
Ingveram ir goda vieta šajā sarakstā – tas ir īsta vērtīgu sastāvdaļu krājums. Ingvera saknes galvenā sastāvdaļa – cingerols – atbild par tā raksturīgo garšu un smaržu. Tieši šī viela nodrošina ātrāku vielmaiņu, kas savukārt labvēlīgi ietekmē figūru. Ingvers arī nostiprina imunitāti un uzlabo cilvēka vispārējo pašsajūtu.

Kā pareizi gatavot

Kafiju ar ingveru pagatavot ir ļoti vienkārši, bet ir arī savas “rozīnītes”. Piedāvājam vairākas vienkāršas un interesantas receptes tievēšanai ar baudu.

Pati vienkāršākā recepte
Ņem ingvera gabaliņu, aptuveni 2×2 centimetrus lielu. Notīra un sarīvē uz smalkas rīvītes.

Sasmalcināto ingveru pievieno kafijas traukā un gatavo kafiju kā parasti.

Otra recepte – īstiem kafijas mīļotājiem
Tiem, kuri neaprobežojas ar vienu tasīti dienā un kuriem garšo gan karsta, gan auksta kafija.

Katliņā liek divas krustnagliņas, sasmalcinātu ingvera sakni (2×2 cm) un 2 karotītes dabīgas kafijas. Pārlej ar 400 ml ūdens un uzkarsē.

Kad dzēriens noņemts no uguns, pievieno vēl 2 glāzes uzkarsēta piena. Ļauj ievilkties.

Zaļā kafija
Zaļo kafiju ar ingveru var gatavot tāpat kā pirmajā melnās kafijas receptē. Tasītei dzēriena ņem karoti maltas kafijas un tējkaroti vai pustējkarotes malta ingvera.

Visu pārlej ar aukstu ūdeni un maisot vāra uz mazas uguns. Tiklīdz dzēriens uzvirst, noņem trauku no plīts.

Dzērienam var pievienot arī medu!

Otra recepte patiks tiem, kuri dod priekšroku piesātinātākai kafijas garšai.
Kafijas gatavošanai ņem termosu un liek tajā pa tējkarotei zaļās kafijas un rīvēta ingvera. Pievieno 100 ml verdoša ūdens un ļauj 30 minūtes ievilkties.

Pirms lietošanas dzērienu var izkāst caur sietiņu un pēc garšas pievieno kardamonu, kanēli vai citas garšvielas.

Kā pareizi lietot kafiju tievēšanai?
Lai nekaitētu veselībai, arī šo dzērienu jālieto saprātīgi. Lai gūtu vēlamo rezultātu, dienā pietiek ar divām trim tasītēm kafijas.

Lietošanas veids ir ļoti vienkāršs un ērts. Pirmo tasīti dzer no rīta pie brokastīm, otro – pusdienās, trešo – vakara pusē. Galvenais, jāievēro, lai tas būtu ne mazāk kā divas stundas pirms miega. Ja to neizdodas ievērot, vakarā kafiju labāk nedzert, jo būs grūti iemigt.

Šāda shēma kopā ar līdzsvarotu uzturu jau pēc mēneša sniegs labu rezultātu – mīnus divus līdz sešus kilogramus liekā svara.

1 komentārs

  1. Rita 03.02.2017 5:47 pm - Atbildēt

    Kurš pateiks, kur dabūt to zaļo kafiju?
    Un vēl, pareizāk ir uzliet, jo uzvārot jau vielas iet bojā.