Medus: vai drīkst glabāt plastmasas traukos? Padomi labo īpašību saglabāšanai

09-09-2023

Foto – Pixabay

Vai ir iespējams uzglabāt medu plastmasas traukos: padomi, lai tas nezaudētu garšu un priekšrocības.

Medus ir ziedu nektārs, ko pārstrādā bites. Daudzas saimnieces šo sastāvdaļu izmanto, lai pagatavotu konditorejas izstrādājumus, piemēram, medus kūku, pievienotu saldajiem konservējumiem, kā arī kā piedevu tējai, siera kūkām, pankūkām.

Daudzas saimnieces labprāt uzkrāj šo produktu rezervē, taču nepareizas uzglabāšanas dēļ tas var zaudēt savas īpašības. Ārējie faktori – gaisa temperatūra un gaisma – ietekmē medu un var pasliktināt tā kvalitāti.

Derīguma termiņš

Vidēji medus mājās var uzglabāties līdz diviem gadiem.

Uzglabāšanas apstākļi

Medu vislabāk uzglabāt temperatūrā no -6 līdz +20 °C. Ja dzīvoklī ir ļoti karsts, medus sāk slāņoties, zaudējot daļu vērtīgo īpašību.

Ja medu uzkarsē virs +40 °C, daļa vitamīnu un labvēlīgo īpašību tiek zaudētas uzreiz. Zema temperatūra (zem 0) neietekmē medus kvalitāti. Bet temperatūrā zem -10 °C tā struktūra mainās, tas sacietē un ātri “sacukurojas”.

Medus jāuzglabā tumšā, sausā vietā. Ja medu pakļauj tiešiem saules stariem, tie uzkarsē burku un iznīcina lielāko daļu derīgo vielu, jo īpaši fermentu inhibīnu, kas ir atbildīgs par medus antimikrobu īpašībām.

Medus ļoti spēcīgi uzsūc mitrumu, tāpēc produktu nevajadzētu turēt mitrās vietās, ūdens avotu tuvumā vai sāls tuvumā, kas gaisā koncentrē mitrumu. Pretējā gadījumā tas uzsūks daudz mitruma, kļūs pārāk rets un sabojāsies. Starp citu, parastos ledusskapjos ir pārāk augsts mitruma līmenis, tāpēc medu tur arī nevajadzētu uzglabāt.



Uzglabāšanas trauki

Īpaša uzmanība jāpievērš traukam, kurā tiks uzglabāts medus – tam jābūt tīram un sausam.

Mūsu senči šo saldo produktu glabāja koka mucās, bet tagad vislabāk dot priekšroku traukiem, kas izgatavoti no alumīnija, nerūsējošā tērauda vai stikla.

Piemērots arī emaljēts, keramikas vai māla glabāšanas trauks, bet cinku, varu un svinu labāk turēt tālāk no medus, jo no ilgstošas saskares ar šiem metāliem produkts kļūst toksisks. Nav piemērots arī dzelzs uzglabāšanas trauks, jo tas oksidējas un bojā medus garšu.

Daudzas saimnieces interesē jautājums – vai medu drīkst uzglabāt plastmasas traukos? Jā, drīkst, bet ne ilgāk kā vienu gadu. Un tai jābūt sertificētai pārtikas plastmasai.

Lieta tāda, ka pēc šī termiņa beigām medus kā bioloģiski aktīvs produkts sāk absorbēt plastmasas sastāvā esošos ķīmiskos piemaisījumus un kļūst indīgs.

Svarīgi, lai medus uzglabāšanas trauks būtu hermētiski noslēgts ar vāku. Medus jāuzglabā tālāk no benzīna, parafīna, sālītām zivīm, sīpoliem, ķiplokiem un visa, kam ir spēcīga smarža.



LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Kā atšķirt kvalitatīvu medu no atšķaidīta vai viltota? + Dažādi medus veidi

Veselības burciņa ziemai: medus, citrons, ingvers

Medus ar alveju, ķiploku, citronu. Populāras un retas tautas receptes