Šīs rezeptes “rozīnīte” ir rupjmaizes gabaliņš, kuru pievieno sālījumam. Maize ievērojami paātrina rūgšanas procesu, piešķir gurķiem patīkamu skābumiņu un savdabīgu, gardu aromātu.
Pirms sālīšanas gurķus ieteicams uz dažām stundam ielikt aukstā vai ledainā ūdenī. Uzsūkuši mitrumu, tie kļūs stingri un kraukšķīgi.
Marinādei var izmantot garšaugus pēc vēlēšanās, tostarp upeņu, ķiršu, lazdu, mārrutku lapas. Augi ne tikai piešķirs aromātu, bet arī palīdzēs saglabāt to kraukšķīgumu.
Dilles der gan svaigas, gan kaltētas.
Toties sāli ieteicams izvēlēties tikai rupjo! Smalkā vai joda sāls padarīs gurķus mīkstus un negaršīgus.
Sastāvdaļas
700-800 g gurķu
1 l ūdens
2 ēdamkarotes sāls
1 ēdamkarote pūdercukura
1-2 gabaliņi rupjmaizes
4-5 zariņi diļļu
Koriandrs
Melnie pipari.
Pagatavošana
Ņem jebkuru stikla trauku: tā var būt burka, dziļa bļoda vai katls. Apakšā liek garšaugus un iepriekš nomazgātus zaļumus.
Lai gurķi ātrāk būtu gatavi, nogriež abus galiņus. Blīvi liek gurķīšus pie garšaugiem.
Virsū liek dažus zariņus diļļu un marlē ietītu maizi.
Sakarsē gurķu sālījumu: katlā ielej litru ūdens, pievieno sāli un cukuru. Ļauj uzvārīties, pēc tam ar karsto sālījumu pārlej gurķīšus.
No augšas uzliek slogu, piemēram, mazāku vāku nekā pats katls, bet uz tā – ūdens burku.
Atstāj marinēties uz diennakti istabas temperatūrā. Jau nākamajā dienā tie būs garšīgi!
No sālījuma izņem maizi, bet trauku ar gurķiem liek ledusskapī, lai apturētu rūgšanas procesu.
Ja gurķi šķiet nepietiekami skābi, tos var atstāt vēl uz vienu dienu istabas temperatūrā.
Ātri sālītie gurķīši glabājas ledusskapī aptuveni 14 dienas.