
Foto – Pixabay
Gurķi, ūdens, garšvielas un burka – četri galvenie likumi kraukšķīgu mazsālītu gurķīšu pagatavošanai.
Gurķi. Pirmais un vissvarīgākais, protams, ir izvēlēties pareizos gurķus. Vislabākie ir dārza gurķi, mājās audzēti gurķi, bet ne pipargurķīši.
Jebkurā gadījumā izvēlieties vidēja lieluma, jaunus un svaigus gurķus. Ja gurķis kādu laiku ir atradies saulē un ir nomizots, tas nebūs kraukšķīgs.
Pirms viegli sālītu gurķu pagatavošanas gurķus mērcējiet aukstā ūdenī vienu stundu vai 20 līdz 30 minūtes, ja gurķi iegūti tieši no lauka. Šādā veidā tie kļūs elastīgi.
Ūdens. Gurķu garšu ietekmē arī izvēlētais ūdens. Vislabākais ir pudelēs pildīts vai filtrēts ūdens. Savukārt es, lai paātrinātu vārīšanas procesu, lietoju gāzētu ūdeni.
Garšvielas. Sālītiem gurķiem būtībā ir vajadzīga tikai akmens sāls. Jūras sāli un jodēto sāli neizmanto.
Lai gurķiem piešķirtu unikālu garšu, es izmantoju ķiplokus, ķiršu lapas, upeņu lapas, mārrutku saknes un lapas, diļļu ziedus un čili piparus.
Var eksperimentēt, pievienojot, piemēram, lauru lapas, piparu graudiņus, zaļa skāba ābola šķēlīti un melnās vai sarkanās jāņogas.
Trauki. Es mēdzu gatavot marinētus dārzeņus tieši burciņā. Tās ir ļoti ērti ievietot ledusskapī un ņemt līdzi. Taču ir iespējams izmantot arī parastu katliņu. Tomēr pēdējā minētajā gadījumā ir nepieciešams slogs.
<2>Kā pagatavot mazsālītus dārzeņus
Sastāvdaļas 2 litru burkai
1-1,5 kg gurķu
2 ēdamkarotes sāls
1 sauja garšvielu (ķiršu lapas, jāņogu lapas, mārrutku sakne un lapas, dilles ziedi)
10 g čilli piparu
500-800 ml ūdens (gāzēts galda ūdens)
1 ķiploks
Ātra recepte pagatavošanai
1. Pirmais, ar ko jāsāk, ir gurķu izvēle. Izvēlieties gurķus, kas ir līdz 10 cm gari, ar skaistām pumpiņām un bez dzeltenuma. Nomazgājiet tos, ielieciet bļodā un pārlejiet ar ūdeni. Atstājiet uz 20-30 minūtēm. Šāds triks ļaus jums iegūt ideāli kraukšķīgus gurķus.
2. Nomazgājiet un rupji sasmalciniet mārrutkus, ķiršu un jāņogu lapas. Šī pikantā buķete piešķirs gurķiem unikālu garšu, tāpēc jo vairāk lapu, jo labāk.
3. Čili piparu sagrieziet plānās ripiņās. Man ļoti patīk, ja gurķiem ir ļoti maiga garšvielu garša. Ja vēlaties vēl pikantākus, ņemiet vairāk piparu.
4. Burkas apakšā ielieciet sasmalcinātas lapas, diļļu ziedus, mārrutku sakni, ķiploka daiviņas un aso piparu gabaliņus. Virspusē liek gurķus. Gurķiem jābūt ļoti cieši sakrautiem, lai tie aizņemtu visu burku. Virsū pārkaisa sāli.
5. Gurķus pārlej ar 500-800 ml gāzētā ūdens. Jāizmanto tīrs galda ūdens ar neitrālu garšu. Var lietot viegli vai stipri gāzētu ūdeni. Ūdenim jābūt istabas temperatūrā.
Kad gurķi ir pārlieti, atstājiet tos uz 2 stundām istabas temperatūrā, pēc tam ievietojiet ledusskapī. Vēl pēc 3-4 stundām tos var izņemt un nogaršot. Ja jums garšo gurķi sāļāk, nedaudz pagariniet sālīšanas laiku.
Gatavošana ir vienkārša!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Mazsālīti gurķi maisiņā, gatavi stundas laikā! + Vēl piecas receptes
Mazsālīti gurķīši ar minerālūdeni. Visātrākā recepte + vēl piecas idejas!
Mazsālīti gurķīši ar olīveļļu maisiņā. Var ēst jau pēc pusstundas!