
Ekrānuzņēmums
Vai zināt, kāpēc itāļi jau gadsimtiem ilgi gatavo makaronus? Tāpēc, ka viņi nepārtraukti tos pārlej ar dažādām mērcēm. Protams, itāļi nepieņem tādu šī leģendārā ēdiena pasniegšanas veidu kā “aplejot ar kečupu un apkaisot ar sieru”. Tā vietā vietējās saimnieces daudz laika velta mērcei. Viņas zina, kā pagatavot mērci tā, lai jūs nevarētu atrauties no makaroniem.
Ja domājat, ka oriģinālās itāļu mērces makaroniem ir pārāk sarežģītas ikdienas gatavošanai, jūs ļoti maldāties. Izveidojām ātru un vienkāršu mērču izlasi, kas padarīs jūsu makaronus par īstu restorāna ēdienu. Pārbaudiet receptes un ķerieties pie gatavošanas!
Krēmveida mērce
Sastāvdaļas
150 g sviesta
100 ml krējuma
1 olas dzeltenums
200 g parmezāna
0,5 litra piena
2 ēd.k. kviešu miltu
100 g burkānu
Pagatavošana
Katliņā ar biezu dibenu izkausējiet sviestu. Pievieno miltus un apcep, līdz tie iegūst zeltainu krāsu. Tad lēnām ielej plānu piena strūklu. Mērci, nepārtraukti maisot, vāra 10 minūtes.
Tagad katliņā pievieno krējumu, smalki sarīvētu sieru un neapstrādātu olas dzeltenumu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Mērci uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un tad pievieno tai smalki sarīvētus burkānus. Var pasniegt!
Sēņu mērce
Sastāvdaļas
0,5 kg sēņu
5 ēd.k. sviesta
3 ēd.k. olīveļļas
2 sīpoli
Pagatavošana
Dziļā katliņā ar biezu dibenu uzkarsē augu eļļu. Tajā apcep smalki sagrieztu sīpolu. Pēc tam katliņā pievieno sasmalcinātās sēnes un, rūpīgi maisot, cep, līdz iztvaiko viss mitrums.
Tagad katliņā ielej krējumu. Mērci sāli un piparus un samaisa. Uz lēnas uguns mērci vāra apmēram 8 minūtes. Šajā laikā tai vajadzētu sabiezēt.
Siera mērce makaroniem
Sastāvdaļas
150 ml piena
1 glāze rīvēta cietā siera
5 tējk. kūpinātas paprikas
0,5 tējk. oregano
Pagatavošana
Katliņā uzkarsē pienu, nenovārstot līdz vārīšanās temperatūrai. Tad tajā ielej smalki sarīvēto sieru, pastāvīgi maisot. Kad siers sāk kausēties, pannu noņem no uguns, nepārtraucot maisīšanu.
Mērce ir gandrīz gatava. Šajā posmā tajā jāievieto sāls, pipari un garšvielas. Mērcei jāiegūst maiga zīdaina konsistence ar vieglām garšaugu notīm.
Tomātu mērce ar buljonu
Sastāvdaļas
200 ml vistas buljona
4 tomāti
1 saldā paprika
5 ēd.k. tomātu pastas
1 sīpols
1 tējkarote itāļu garšaugu
3 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. olīveļļas
Pagatavošana
Katliņā ar biezu dibenu uzkarsē augu eļļu. Apcep tajā smalki sagrieztu papriku un sīpolus, līdz tie kļūst mīksti. Tad dārzeņiem pievieno blenderī sasmalcinātus tomātus un sasmalcinātu ķiploku.
Pannā ielej buljonu. Mērci samaisa un uz lēnas uguns vāra apmēram 5 minūtes. Tad mērcei pievieno tomātu pastu un garšvielas. Sajauciet mērci un vāriet, līdz tā sabiezē: apmēram 20 minūtes.
Tomātu mērce ar malto gaļu
Sastāvdaļas
0,5 kg maltas liellopa gaļas
0,5 kg tomātu
2 saldās paprikas
2 sīpoli
1 ēd.k. bazilika
5 ķiploku daiviņas
2 ēd.k. cukura
1 tējkarote oregano
3 ēd.k. olīveļļas
Pagatavošana
Katliņā ar biezu dibenu uzkarsē olīveļļu. Pievienojiet tajā malto gaļu un, maisot, apcepiet, līdz tā iegūst zeltainu krāsu. Tad sautētājpannā ievieto smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku un piparus.
Gaļu un dārzeņus sautējiet apmēram 7 minūtes, regulāri maisot. Mērcei pievieno blenderī sasmalcinātus tomātus (var būt svaigi vai konservēti savā sulā), cukuru un garšaugus.
Maisījumam pēc garšas pievieno sāli un piparus. Mērci uz lēnas uguns sautē līdz 40 minūtēm, līdz tā kļūst bieza. Katliņu nav nepieciešams pārklāt ar vāku.
Pesto mērce
Sastāvdaļas
1 pušķītis bazilika
4 ēd.k. ciedru riekstu vai sasmalcinātu Indijas riekstu
50 g parmezāna
3 ķiploka daiviņas
6 ēdamkarotes olīveļļas
Pagatavošana
Baziliku sasmalcina ar rokām un sasmalcina smalcinātājā kopā ar iepriekš grauzdētiem riekstiem, ķiplokiem un rupjo sāli. Šo maisījumu pārnes blendera bļodā.
Zaļumiem un riekstiem pievienojiet olīveļļu, melnos piparus un smalki sarīvētu parmezānu. Sastāvdaļas sablendē līdz pastas masai. Izmantojiet to kā mērci makaroniem.
Spageti Puttanesca mērce
Sastāvdaļas
3 tomāti
100 ml olīveļļas
4 anšovu filejas
20 olīvas bez sēklām
3 ķiploku daiviņas
0,5 tējkarotes čilli pārslu
3 kaperi
2 ēd.k. tomātu pastas
Pagatavošana
Katliņā ar biezu dibenu ielej augu eļļu. Apcep tajā sasmalcinātus ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini, un tad izņem. Pannā pievieno blenderī sasmalcinātus tomātus un vāra tos apmēram 5 minūtes.
Tad tomātiem pievieno rupji sasmalcinātas olīvas un smalki sagrieztas anšovu filejas. Pievieno kaperus, čilli pārslas un tomātu pastu. Mērci vāra apmēram 10 minūtes un pēc tam ar to pārlej makaronus.
Spageti mērce ar garnelēm
Sastāvdaļas
15 garneles
6 ķiploku daiviņas
1 sīpols
3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
50 ml krējuma
120 ml sausa baltā vīna
2 ēd.k. olīveļļas
1 tējkarote čilli pārslu
Pagatavošana
Pannā ar olīveļļu apcep sasmalcinātus ķiplokus un sīpolus kopā ar čilli piparu pārslām, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pannā ielej vīnu un 5 minūtes dārzeņus sautē. Tagad tiem pievieno krējumu. Visu sautē vēl 3 minūtes.
Kad mērce sabiezē, tai var pievienot vārītas garneles un pētersīļus. Makaronu mērce ir gatava!
Ja jau esat nolēmis pārvērst vakariņas par šedevru ar garšīgas mērces palīdzību, es pieņemu, ka neesat tālu no makaronu pagatavošanas. Tādā gadījumā šajā saitē atradīsiet pārbaudītu mājas makaronu recepti. Komentāros dalieties, kura no mērcēm jums patika visvairāk. Varbūt kādu no tām jau esat izmēģinājuši?
IZMĒĢINI VĒL ARĪ CITAS RECEPTES!
Mājas spageti mērce ziemas krājumiem. + Piecas makaronu ēdienu receptes!
Slavenie makaroni flotes gaumē. + Makaronu ēdienu pavārgrāmata!
Pasta “Carbonara” jeb, latviski sakot, makaroni ar sieru un šķiņķi