Mājās gatavots Jāņu siers. Mazs knifiņš to padarīs dzeltenu kā saule!

21-06-2019

RIMI publicitātes foto

Sastāvdaļas

Vienā porcijā: OBV-20,7; T-20; OGĻH- 10; Kcal- 302

Nepieciešamās sastāvdaļas (~14 porcijām) :

3 l pilnpiena

1 kg biezpiena

5 olu dzeltenumi

200 g sviesta

ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles

marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

naža gals kurkumas (turmerika) pulvera dzeltenākai krāsai

bļoda, siets – caurduris izkāšanai

Pagatavošana

Lielā katlā uzkarsē pienu gandrīz vārošu, iedrupina iekšā biezpienu un, maisot ar koka karoti, karsē, līdz atdalās caurspīdīgas, bāli zaļganas sūkalas.

Olas bļodā samaisa kopā ar ķimenēm, sāli un gabalos sadalītu sviestu, iemaisa kurkumas pulveri. Sagatavo smalku sietu vai caurduri virs pietiekami liela trauka, kur ietecētu sūkalas, un tur lej katla saturu.

Siera masu sietā notecina un uzreiz liek atpakaļ katlā (vislabāk ir ņemt jaunu katlu vai izmazgāt to pašu, jo piens karsējot var pieķert pie katla malām un var piedegt, pabojājot siera garšu), pievieno sakultās olas un uz lēnas uguns karsē, visu laiku intensīvi maisot un uzmanot, lai nepiedeg.

Sieram vajadzētu kļūst viengabalainākam un staipīgam – karsējot īsāku laiku, siers būs irdenāks, ilgāku – stingrāks. Parasti karsē 5-10 minūtes.

Tad sien sieru, lejot to ar samitrinātu marli izklātā caurdurī virs tā paša sūkalu trauka, stingri saņem kopā un savirpina mezglā marles stūrus, izspiež lieko mitrumu, virsū uzliek šķīvīti un virs šķīvja slogu. Kad siers atdzisis, to ieliek ledusskapī. Vēlams pēc pāris stundām uzmanīgi nolobīt marli un sieru satīt cepampapīrā.

Jāņu siera recepti piedāvā www.diabets.lv

loading...