Mājās gatavota mārdadža, mežrozīšu, smiltsērkšķu eļļa

05-09-2018

smiltserksku_ella


Ir vairāki veidi, kā mājas apstākļos pagatavot mārdadža eļļu.

1. Sēklas samaļ kafijas dzirnaviņās, attiecībā 1:2 aplej ar saulespuķu eļļu un, periodiski sakratot, 2–3 nedēļas nostādina istabas temperatūrā. Pēc tam eļļu izkāš un izmanto ārstniecības nolūkiem.

2. Tāpat kā iepriekšējā variantā mārdadža sēklas samaļ kafijas dzirnaviņās, iegūto pulveri ieber termosā un aplej (attiecībā 1:2) ar saulespuķu eļļu, kas uzkarsēta līdz 60 grādiem.

Diennakti nostādina, pēc tam izfiltrē, un ekstrakts ir gatavs lietošanai.

Analoģiski var pagatavot arī amaranta sēklu, mežrozīšu un smiltsērkšķu augļu eļļu.