Daudzi nemaz nezina, ka mežrozīšu paaugļus var izmantot dažādos veidos, ievārījumos, želejās un sīrupos. Ievārījumu esmu pagatavojusi tikai vienu reizi, bet man tiešām patīk tā unikālā garšu un krāšņā krāsa.
Mežrozīšu paaugļus veselībai lietoja jau sen – ir ziņas, ka šo ievārījumu cilvēki gatavojuši jau 17. gadsimtā. Mūsdienās mežrozītes daudzi uztver kā dabisku veidu, kā uzņemt C vitamīnu, E vitamīnu un K vitamīnu. Tās arī palīdz novērst un ārstēt dažādas infekcijas, īpaši saaukstēšanos un gripu.
Mežrozīšu paaugļus tāpat lieto, lai paātrinātu sadzīšanas procesu zilumiem un ādas kairinājumiem. Iekaisumu un sāpošu rīkli var atvieglot arī mežrozītēm kapsulu veidā – tās parasti lieto pa 3 dienā. Bet labāk garšos 3 tējkarotes ievārījuma!
Mežrozīšu paaugļus vislabāk novākt, pirms tie kļūst pārāk mīksti vai sāk sakrunkoties, jo tad būs grūti izņemt sēkliņas. Izvēlas tumšākos, gatavokās auglīšus.
Vispirms nogriež abus galiņus, tad pārgriež uz pusēm un izņem sēklas. Tad rūpīgi nomazgā.
Sastāvdaļas
No norādītā daudzuma iznāks aptuveni 200 ml burciņas.
Sagatavošanas laiks: 20 minūtes
Termiskā apstrāde: 1 stunda
Sastāvdaļas
0,5 kg gatavu mežrozīšu paaugļu
1 krūze ūdens
3 1/2 krūzītes cukura
Pagatavošana
Sagatavojiet burkas konserviem, vispirms tos nomazgājot karstā ziepjūdenī, noskalojot un pēc tam 5 minūtes vārot.
Dziļā panna vai katlā liek mežrozītes, cukuru un ūdeni.
Uzvāra, tad maisa, līdz tas ir ļoti mīksts, apmēram 30 minūtes (ja nepieciešams, pievieno vairāk ūdens).
Lai atdalītu vēl palikušās sēkliņas, gatavo maisījumu izspiež caur sietu.
Pārbauda garšu un, ja vēlas, pievieno vairāk cukura.
Vāra, līdz maisījums sabiezējis līdz ievārījumam līdzīgai konsistencei, aptuveni vēl 30 minūtes.
Ielej sterilizētās burkās un aizvāko.
Lai jums laba veselība un garda tējas dzeršana!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Bumbieru džems. + Vēl trīs labas ievārījumu receptes!
Ābolu ievārījums ar ķirbīti. + Vēl trīs rudenīgas receptes!