Latvieši neprot ēst! Kāpēc profesors Danilāns nobažījies par to?

21-11-2023

Foto – Roberts Blumbergs

Profesors Anatolijs Danilāns savā grāmatā “Dakteris ar dakšiņu” pauž pažas, ka Latvijas iedzīvotāji pārāk pavirši izturas pret ēšanu. Publicējam pieredzes bagātā daktera pārdomas!

“ProfesoKas ir veselīga ēšana? Kas galu galā šajā lietā ir taisnība, kas — meli, kas realitāte un kas — ilūzija, cik daudz no visa par ēšanu runātā ir tikai vārdu un domu tīklojums mūsu smadzenēs, nekas vairāk kā vien pašu darināts audums? Man tīk klāstīt, ka Latvijas cilvēki lielākoties neprot ēst. Viņi nevis ēd, bet rij.

Šāda rīcība pamatīgi posta organismu. Uztura ātru sabāšanu kuņģī parasti skaidro ar laika trūkumu. Redzat, cilvēks ir tik ļoti aizņemts, ka viņam nav laika paēst!? Lai paceļ roku tas, kas noticēja šādam stulbam rīšanas pamatojumam!

Īstenībā laika ēšanai mums ir atliku likām. Rīšana vienkārši ir ēšanas kļūda. Šo kļūdu cilvēki pieļauj, neapzinoties tās kaitīgumu. Un kaitīguma sakne ir nevis tā, ka, ātri ēdot, ēdiens netiek rūpīgi sasmalcināts (kaut gan arī tas nav visai labi), bet pavisam cita. Barības nesakošļāšana saistīta ar nepietiekamu siekalu izdalīšanos.



Zinātnieki atklājuši, ka diennakts laikā cilvēks spēj saražot veselu litru siekalu. Taču Latvijā šādu cilvēku ir maz, jo, kā jau sacīju, viņi barību aprij, tikai viegli samitrinot apēsto ar siekalām. Lai gan nomodā esošam cilvēkam siekalas izdalās visu dienu, tomēr visintensīvākā siekalu izdale notiek barības košļāšanas laikā.

Kāpēc es izceļu siekalas? Dīvaini, ka pat gastroenteroloģijas jautājumiem veltītos izdevumos ziņo, ka siekalu galvenais uzdevums ir piedalīties ogļhidrātu gremošanā, uzturēt pastāvīgu pH līmeni, mitrināt mutes dobumu. Siekalu sastāvā ir viela (medikaments), kas efektīvi stiprina gremošanas trakta gļotādu. Šī viela ir epidermālais augšanas faktors, un tas nav nopērkams aptiekās.



Tagad, kad esam noskaidrojuši, kāpēc jāēd lēni, ēdienu rūpīgi sakošļājot, varam pievērsties vienam no galvenajiem šīs grāmatas tematiem: es vēlos sadalīt pārtikas produktus vairākās pamatgrupās, katrā no tām izceļot tieši tos produktus un ēdienus, kurus vēl nesen bija pieņemts uzskatīt par “neveselīgiem”, “smagiem”, “grūti sagremojamiem”. Izrādās, mūsdienu zinātne daudzus no šiem mītiem noraida — daudz kas tāds, ko agrāk dēvējām par nevēlamu pārtiku, patiesībā ir pat ļoti veselīgs un vēlams ēdiens!”

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Kartupeļus jāēd ar visu miziņu, iesaka profesors Danilāns. + Receptes!

Profesors Danilāns: Piens ir reabilitēts produkts. + Desmit receptes!

“Ēdiet kaut divas olas dienā!” Profesors Danilāns atmasko populāru mītu

Danilāns: Klaipā rupjmaizes vairāk kaloriju! + Lieliskas pašceptas maizes receptes

loading...