Lai ķiploki labāk augtu, sēklotnes jānogriež. Ķiploku kāti burvīgi garšo marinēti!

29-06-2022


Ķiploku ziedi, protams, ir topošās sēklas, stāsta dārzkope ar 45 gadus ilgu pieredzi Gaļina Dmitrijeva. Ķiplokam tie nav vajadzīgi, ja vien tu nevēlies savākt sēklas nākamajam gadam.

Tiklīdz ziedkopas sāk savīties “lokās”, tās var sākt noraut vai nogriezt. Ja to neizdarīsi, ķiploka daiviņas būs daudz mazākas, nekā cerēts, jo augs visus spēkus atdos nevis pazemes daļai, tas ir, daiviņai, bet sēklu audzēšanai. Var uz visu dobi atstāt vienu ziedu.

Tas parādīs, kad ķiploki ir nobrieduši – tad sēklotne kļūs spēcīga, iztaisnosies kā bulta. Sēklas tās galā jeb sīpoliņi gandrīz atvērsies. Tas nozīmē, ka ziemas ķiploki gatavi novākšanai.

Ko darīt ar sēklotnēm?
Sēklas var iestādīt uz nākamo gadu, lai iegūtu stādiņus. Tas ir, no sēklām vēl neizaugs īsta ķiploka galviņa, bet tikai “bērniņš” jeb drīzāk “pusaudzis”. Ja iestādīsi tos aiznākamajā gadā, iegūsi četrus vai piecus lielus, sulīgus ķiplokus.

Vispārēji – jo vecāks ziemas ķiploks, jo mazākas galviņas, tāpēc reizi divos trīs gados ir jēga sēklas atjaunot.

Konservēti ķiploku kāti. Lieliska recepte!

Tiem, kuriem dārziņā aug savi ķiploki, noteikti noderēs šī recepte.

Trauka apakšā kārto mārrutku, upeņu lapas, var ielikt krustnagliņas. Kārto ķiploku kātus ar sēklotnēm, kas sagriezti mazākos gabaliņos, pārlej ar marinādi.

Marinādei: uz 1 l ūdens 1 ēdamkarote sāls, pusēdamkarote cukura, visu uzkarsē. Ar verdošu marinādi pārlej ķiplokus, pirms aizvākošanas uz 0,5 l burciņu pievieno 1 tējkaroti 9% etiķa. Aizvāko.

Ļoti garšīga uzkoda!

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Ķiploku ziedkātu un diļļu mērce ziemas krājumiem. + Vēl trīs receptes!

Ķiploku pumpuri marinādē. Pikants gardums!