Ja jums ir paaugstināts holesterīna līmenis, ir svarīgi uzturā iekļaut ēdienus, kas palīdz to samazināt un uzturēt sirds un asinsvadu veselību.
Zemāk ir daži veselīgi un garšīgi ēdieni, kurus varat viegli pagatavot vakariņās.
1. Cepts lasis ar citronu un zaļumiem
Sastāvdaļas: 2 laša filejas, 1 citrons, olīveļļa, pikanti garšaugi (dilles, pētersīļi).
Pagatavošana: cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 C. Laša fileju pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Apsmērējiet ar olīveļļu un izlieciet uz cepšanas paplātes. Citronu sagrieziet apaļās šķēlītēs un novietojiet uz zivs. Apkaisiet ar svaigiem zaļumiem. Cep cepeškrāsnī apmēram 15-20 minūtes, līdz ir gatavs.
2. Kvinojas salāti ar dārzeņiem un avokado
Sastāvdaļas: 1 glāze kvinojas, 1 avokado, 1 paprika, 1 gurķis, laims vai citrons mērcei, olīveļļa, sāls, pipari.
Pagatavošana: izvāriet kvinoju saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma un ļaujiet atdzist. Sagrieziet dārzeņus: avokado, papriku un gurķi. Sajauc kvinoju ar dārzeņiem, pievieno laima sulu, olīveļļu, sāli un piparus pēc garšas.
3. Grilēta vista ar citronu un sparģeļiem
Sastāvdaļas: 2 vistas krūtiņas, 1 ķekars sparģeļu, 1 citrons, olīveļļa, sāls un pipari.
Pagatavošana: marinējiet vistas gaļu 30 minūtes olīveļļā, citrona sulā, sālī un piparos.
Uzkarsējiet grilu vai grilēšanas pannu un cepiet vistas gaļu 6-8 minūtes no katras puses, līdz tā ir pilnībā izcepta. Paralēli apcep sparģeļus pannā ar nedaudz olīveļļas. Pasniedz vistu ar sparģeļiem un citrona šķēlītēm.
4. Dārzeņu ratatuijs
Sastāvdaļas: 1 baklažāns, 1 cukini, 1 paprika, 2 tomāti, 1 sīpols, olīveļļa, sāls, pipari.
Pagatavošana: visus dārzeņus sagriež plānās ripiņās. Uzkarsē olīveļļu pannā un apcep sīpolu līdz zelta krāsai. Uz pannas vertikāli liek dārzeņu ripas, pievieno sāli un piparus.
Uzlieciet vāku un uz vidējas uguns sautējiet 20-30 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
5. Brokoļu un ziedkāpostu biezeņa zupa
Sastāvdaļas: 1 brokoļu galviņa, 1 ziedkāposta galviņa, 1 kartupelis, 1 sīpols, dārzeņu buljons, sāls, pipari, muskatrieksts (pēc izvēles).
Pagatavošana: lielā katlā apcep sīpolu, līdz tas kļūst mīksts, tad pievieno sasmalcinātus kartupeļus, brokoļus un ziedkāpostus. Ielej dārzeņu buljonu un vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti (apmēram 20 minūtes). Sasmalciniet zupu ar blenderi līdz biezenim, pēc garšas pievienojiet sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu.
Šie ēdieni ir ne tikai garšīgi, bet arī noderīgi normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām, veselīgajiem taukiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot vispārējo veselību. Neaizmirstiet arī par sabalansēta uztura un regulāru fizisko aktivitāšu nozīmi!
IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Šodien vakariņās: karamelizēta vistas fileja ar ķiplokiem. + Vēl piecas receptes!
Lasis ar apelsīnu mērci cepeškrāsnī. + Vēl piecas laša ēdienu receptes!
Tvaicēts lasis ar brokoļu pesto. + Vēl piecas laša ēdienu receptes!
Vistas fileja ar brokoļiem, cigoriņiem vai sēnēm. Trīs dietoloģes Neimanes receptes