
Ekrānuzņēmums
Ja jau esat pagatavojušas vairākas burciņas pikantu marinētu gurķu ar olīvām vai gardu tomātu un gurķu asorti, šoreiz eksperimentējiet ar pāraugušiem gurķiem, kurus arī var labi izmantot konservēšanai.
Sagataves rasoļņikam un soļankai
Sastāvdaļas: gurķi (1 kg), ķiršu lapas (30 g), upeņu lapas (30 g), estragonu lapas (30 g), dilles zaļumi un lietussargi (50 g), sāls (70 g), ūdens (1 litrs).
Pagatavošana
Gurķus nomazgā tekošā ūdenī un ar dakšiņu sabaksta. Liek burkās vai spainīšos pārmaiņus ar garšvielām un garšaugiem.
Katliņā uzkarsē ūdeni, pievieno sāli un rūpīgi samaisa, lai izšķīdinātu visus kristālus. Pārlej gurķus ar iegūto sālījumu un uzliek kaut ko smagu virsū, lai tie būtu zem sloga. Šādā veidā atstāj uz vairākām nedēļām istabas temperatūrā.
Pēc norādītā laika perioda dārzeņus izņem no marinādes, notīra tos no mizas un sēklām. Sagriež dārzeņus salmiņos vai kubiņos.
Nolej sālījumu un iepilda to katliņā. Pieliek arī gurķus. Visu kopā uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 10-15 minūtes.
Tikmēr sterilizējiet burkas un vāciņus sev ērtā veidā: tvaicējot, mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī. Pārliek rasoļņika sagatavi tīrās burkās un hermētiski aizver vāciņus.
Gurķu ikri
Sastāvdaļas: gurķi (1,5 kg), tomāti (1 kg), burkāni (300 g), pipari (300 g), sīpoli (200 g), sāls (10 g), malti melnie pipari (pēc garšas), augu eļļa (40 ml), sāls, cukurs, etiķis 9% (1,5 -2 ēd.k).
Pagatavošana
Nomazgā gurķus, nomizo, izņem sēklas, sagriež kubiņos.
Pipariem izņem sēklas un baltās starpsienas, sagriež kubiņos.
Sīpolu nomizo un sasmalcina. Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves.
Tomātus sasmalcina blenderī vai sasmalcina caur gaļasmašīnu.
Liek gurķus katliņā, pievieno sāli, cukuru un apcep nelielā daudzumā augu eļļas. Tad pievieno gurķiem sīpolus un dažas minūtes apcep.
Pievieno burkānus, papriku un tomātus. Visu kopā sautē apmēram 25-30 minūtes. Tad ielej etiķi, samaisa un atstāj uz plīts vēl 2-3 minūtes.
Pēc tam gurķu ikrus pārlej sterilās burkās un aizver ar vāciņiem. Sterilizē tvaicētājā vai lielā katlā – apmēram 5-10 minūtes pēc uzvārīšanās. Hermētiski aizver, apgriež otrādi, ietin segā un gaida, kamēr uzkoda atdzisīs.
Gurķu salāti gruzīnu gaumē
Sastāvdaļas: gurķi (2 kg), tomāti (800 g), sausā adžika (80 g), cukurs (120 g), sāls (40 g), ķiploks (galviņa), galda etiķis 9% (100 ml), augu eļļa (100 ml).
Pagatavošana
Gurķus noskalo tekošā ūdenī un sagriež aplīšos. Ķiplokus nomizo un izspiež caur presi. Tomātus sasmalcina blenderī.
Iegūto tomātu maisījumu ielej katliņā, pievieno eļļu, cukuru un sāli. Sajauc un vāra 15 minūtes uz lēnas uguns.
Maisījumam pievieno gurķus un etiķi. Uzvāra līdz vārīšanās temperatūrai.
Ielej dārzeņos adžiku un ķiplokus. Sautē vēl 10 minūtes.
Karstos salātus liek sterilizētās burkās un aizvāko.
IZMĒĢINIET ARĪ ŠĪS RECEPTES!
Gurķu salāti ar sīpoliem un ķiplokiem. + Vēl piecas salātu receptes ziemas krājumiem!
Gurķu salāti ziemai bez sterilizācijas. + Ziemas salātu pavārgrāmata
Gurķu un tomātu salāti ar hmeli suneli. + Vēl desmit dārzeņu salāti taviem ziemas krājumiem!