
Foto – Pixabay
Katru dienu ēdot kanēli, organismam piemīt piecas labvēlīgas un viena kaitīga īpašība. Kanēlis ir viena no slavenākajām garšvielām pasaulē. To bieži pievieno dažādiem konditorejas izstrādājumiem, kā papildu garšas noti kafijas tējai, un daži pieredzējuši pavāri to izmanto, gatavojot mājputnu gaļu.
Tāpēc, apzināti vai neapzināti, patēriņa laikā mēs apēdam diezgan ievērojamu kanēļa daudzumu. Taču kādas pārmaiņas organismā var panākt, mērķtiecīgi lietojot kanēli katru dienu.
Vispirms ir jāsaprot, cik daudz kanēļa ieteicams patērēt katru dienu. Neraugoties uz garšvielas labvēlīgo ietekmi uz veselību, pastāv riski, kas būtu jāsaprot.
Parastā kanēļa dienas deva, kas nekaitēs aknām
Šīs garšvielas pārpalikums ir kaitīgs organismam. Tā satur savienojumu kumarīnu, kas var uzkrāties organismā un izraisīt aknu bojājumus, norāda pazīstamā uztura speciāliste un vairāku grāmatu autore Lorēna Manakere.
Viņa uzsver, ka labāk izvēlēties Ceilonas kanēli, jo tajā kumarīna ir daudz mazāk. Taču diemžēl pārtikas veikalos parasti pārdod “pamata” garšvielas šķirni “cinnamomum cassia”.
Kanēļa iespējamo negatīvo ietekmi uz aknām apstiprina arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde. Taču tas nenozīmē, ka kanēli nevar ēst katru dienu. Saskaņā ar aģentūras standartu tā dienas deva nedrīkst pārsniegt 0,1 miligramu kumarīna uz kilogramu ķermeņa svara.
Tas nozīmē, ka cilvēkam ar vidējo svaru 70 kg dienā vajadzētu patērēt ne vairāk kā vienu karoti kanēļa cassia dienā. Tā satur aptuveni 7 miligramus kumarīna, kas ir maksimālais daudzums norādītajam svaram.
Tāpēc pievienot kanēli savam ēdienam ir ne tikai labi, bet pat vērts. Ir piecas priekšrocības, ko sniedz šī garšvielu veida lietošana uzturā.
Kāpēc ēst kanēli – pieci ieguvumi
1. Jo vairāk kanēļa jūs ēdat, jo veselīgāka ir jūsu sirds. Lorēna Manakere apgalvo, ka regulāra kanēļa lietošana uzturā var pazemināt holesterīna līmeni organismā un tādējādi labvēlīgi ietekmēt sirds darbību.
Ietekmējot holesterīna līmeni, kanēlis samazina sirds un asinsvadu slimību risku. Un ar to saistītā problēma ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem ASV iedzīvotāju vidū, uzsvēra ārste.
2. Kanēlis var pazemināt asinsspiedienu. Papildus iepriekš minētajam ieguvumam šī garšviela spēj arī pazemināt cilvēka asinsspiedienu, ja to lieto ikdienā. Tas ir pozitīvs efekts arī saistībā ar cīņu pret sirds slimību attīstību.
3. Kanēlis labvēlīgi ietekmē 2. tipa cukura diabētu. Zinātniskie pētījumi liecina, ka kanēļa lietošana uzturā var palielināt jutību pret insulīnu. Uztura speciāliste Dr. Šarona Palmera apgalvo: “Tas nozīmē, ka kanēlis padara jūs jutīgāku pret insulīnu, ko ražo jūsu organisms. Tādējādi jūsu organisma šūnas labāk reaģēs uz insulīnu, kas ir būtisks hormons cukura līmeņa kontrolēšanai asinīs.”
Pēc Palmeres domām, kanēlis var palīdzēt pilnībā izvairīties no slimības, pateicoties tā iedarbībai uz organismu. Taču jāatceras, ka tas ir tikai noderīgs padoms, nevis “maģisks problēmas risinājums”. Jums jāpievērš uzmanība visam savam uzturam, bet kanēļa pievienošana maltītēm mērenā daudzumā būs tikai ieguvums.
4. Vai kanēlis var apturēt demenci? Regulāra kanēļa lietošana ir labvēlīga arī smadzenēm. “Kanēlis satur savienojumus, kas kavē tau proteīna uzkrāšanos smadzenēs, kas ir Alcheimera slimības pazīme,” saka Manakere.
Taču šim apgalvojumam ir nepieciešami papildu eksperimenti, lai varētu droši apgalvot, ka kanēlis ir drošs smadzeņu “aizsargs”, piebilst ārsts.
5. Kanēlis ir diezgan labs kuņģim. Kanēlis tiek uzskatīts par pretiekaisuma garšvielu: tas var atbalstīt veselīgu zarnu mikrofloru, ar savām īpašībām radot patīkamu vidi labajām baktērijām. Tā var būt arī “glābiņš” cilvēkiem, kas cieš no caurejas, kairinātu zarnu sindroma un līdzīgām kuņģa problēmām.
Kanēlis kā daļa no diētas svara samazināšanai
Kanēlim piemīt vēl viena īpašība – pateicoties tā pozitīvajai ietekmei uz kuņģi, tas palīdz tam ātrāk sagremot pārtiku un paātrina vielmaiņu cilvēka organismā. Tādējādi ēdiens organismā ātri tiek izmantots “kā degviela” un nenogulsnējas taukos. Protams, kanēļa īpašības atklājas, ja tu ievēro veselīgu uzturu un kaloriju deficītu.
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Dabīgi līdzekļi pret galvassāpēm. Kā palīdz pētersīļi un kanēlis?
Kanēlis sader ar saldu un sāļu. + Kanēļa pankūku video recepte
Medus+kanēlis pret infarktu. Ne kārtējais brīnumlīdzeklis, bet pārbaudīta vērtība
Kanēlis, krustnagliņas, salvija – augi, kas attīra enerģētiku
Glāze piena ar kanēli pirms miega – tievēšanai un skaistai ādai. Laba recepte!