Kas jāēd, lai būtu vesela sirds un ilgs mūžs?

08-12-2017

bietes


Kad esam saslimuši, ne vienmēr obligāti tabletes jādzer saujām (patiesībā tas ir pat kaitīgi). Būtiski var sev palīdzēt, pievēršoties veselīgiem produktiem, tā pasargājot sevi no medikamentu izraisītajiem nevēlamajiem blakusefektiem.

Vāja sirds
Lai samazinātu nepieciešamību lietot tabletes, pamēģiniet iekļaut ēdienkartē pākšaugus. Pupiņas, zirnīši un lēcas izvada no organisma lieko holesterīnu – zināms taču, ja holesterīna ir pārāk daudz, tas var novest pie infarkta. Lai izvairītos no gāzu veidošanās, ko provocē šie produkti, dietologi iesaka pupiņu ēdieniem pievienot ķiploku. Noderīga šajā gadījumā ir arī parastā biete. Tā ir bagāta ar minerāliem, kas efektīvi cīnās ar sirds-asinsvadu slimībām un ir veselīgas hipertonijas gadījumā. Vislabāk ēst svaigas bietes, bet, ja tās gatavo, tad cepeškrāsnī, – lai maksimāli saglabātos vērtīgās vielas. Nekādā gadījumā nevajag ignorēt ķiploku un apēst vismaz daiviņu dienā. Tā sastāvā esošais alicīns uzlabo asinsriti kapilāros un aizsargā no insulta. Nekaitēs arī nedaudz tumšās šokolādes. Jo tumšāka tā ir, jo vairāk tajā vielu, kas aizsargā asinsvadus no aterosklerozes.

Problēmas ar kuņģi
Ja tādas ir, sen jau bija laiks pievērst uzmanību auzām. Auzu novārījums normalizē zarnu trakta darbību, stabilizē stāvokli kuņģa čūlas, gastrīta, kolīta un saindēšanās gadījumā. Auzu ķīselis, par kuru rakstīts ne reizi, veselīgs pazemināta kuņģa sulas skābes līmeņa un gausas gremošanas gadījumā. Auzu ēdieni ieteicami diabētiķiem, jo pazemina cukura līmeni asinīs. Ļoti ieteicams ir arī jogurts. Piena baktērijas uzlabo gremošanu un normalizē zarnu mikrofloru. Jācenšas biežāk uzturā lietot tumšos rīsus. Atšķirībā no baltajiem tie satur visas vērtīgās vielas, un pirmām kārtām šķiedrvielas, kas uzlabo visa kuņģa-zarnu trakta darbību.

Osteoporoze
Visām sievietēm, kam pāri 40, ieteicams iekļaut uzturā mencu akniņas. Tās ir bagātas ar D vitamīnu, bez kura klātbūtnes kalcijs nespēj noturēties kaulos. Sevišķi mencu akniņas ieteicams lietot rudens un ziemas periodā, kad saules gaismas trūkums nedod organismam iespēju šo vitamīnu izstrādāt pašam.

Ilgam mūžam
Šim mērķim ēdienkarte jāpapildina ar jūraskāpostiem – tajos ir daudz hlorofila, kam piemīt antikancerogēns efekts, C vitamīns un karotinoīdi, kas traucē normālām šūnām pārveidoties par ļaundabīgajām. Vēl ļoti ieteicams ēdieniem pievienot lineļļu. Tikai 1 ēdamkarote svaigas lineļļas dienā spēj samazināt izveidojušos audzēju. Tikai jāņem vērā, ka eļļa jālieto svaiga – termiskās apstrādes rezultātā tā zaudē savas dziednieciskās īpašības.