Kāpēc labi ēst lēcas? Bībelē aprakstītā lēcu viruma recepte

08-05-2019

Foto - Pixabay

Foto – Pixabay


Kopš seniem laikiem lēcas uzskatītas par dziedniecības augu. Tās lietoja kuņģa slimību ārstēšanai un kā nervus nomierinošu līdzekli. Pret bakām lēcu novārījumu lietoja gan iekšķīgi, gan ārīgi. Savukārt lēcu milti tiek izmantoti daudzu tautas medicīnas preparātu pagatavošanā.

Lēcu miltus, kas sajaukti ar sviestu, lieto apdegumu dziedēšanai, bet miltus kopā ar olu dzeltenumu – brūču dziedēšanai. Lēcu novārījumu iesaka nierakmeņu gadījumā un tad, ja ir slimas aknas. Lēcas ieteicamas sirdsslimnieku ēdienkartē.

Pateicoties tam, ka lēcās ir daudz fosfora un B grupas vitamīnu, to ēdieni ir veselīgi garīgā darba veicējiem, radošiem cilvēkiem. Lēcas pārspēj daudzus citus augu un dzīvnieku valsts produktus arī tajā ziņā, ka satur vairāk vielu, kas veicina asinsrades procesus.

Lēcas iedarbojas nomierinoši. Spontānu nakts pollūciju, kā arī pāragras ejakulācijas gadījumā ieteicams uz nakti ēst lēcu biezputru vai zupu. Lēcas var pievienot gaļas un dārzeņu zupām, salātiem.
Līdz mūsdienām saglabājusies slavenā Bībelē minētā lēcu viruma recepte.

Lēcu virums
Iepriekš labi izmērcētas lēcas vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Pa to laiku uz pannas augu eļļā apcep sīpolu, četrus vidējus kartupeļus un vienu burkānu sagriež sīkos kubiciņos.

Katliņā pievieno sīpolus, kartupeļus un burkānu, kā arī sīki sagrieztas pētersīļu saknes un dažus melno piparu graudiņus.

Pieliek sāli un uz vājas uguns vāra vēl 7–10 minūtes. Saspiež un pievieno 5–7 ķiploka daiviņas, kā arī karoti sasmalcinātas pupumētras. Katliņu noņem no uguns, cieši ietin un ļauj dažas minūtes ievilkties.

Vārītas lēcas. Glāzi labi izmērcētu lēcu pārlej ar divām trim glāzēm auksta ūdens, liek uz lēnas uguns. Vāra gatavas. Beigās pievieno eļļā apceptus sīpolus, nolej lieko ūdeni un pievieno kādu karoti sviesta.