Kā uzglabāt ķiplokus ziemai? Sapin bizē vai iemarinē!

10-08-2020

kiploki_galvena

Aromātiski un asi ķiplociņi ir gaidīti viesi uz katra galda gan svaigā veidā, gan dažādās mērcēs un piedevās. Ja šogad padevusies ķiploku raža, noderēs daži padomi, kā tos saglabāt ziemai.

Pats vienkāršākais ķiploku uzglabāšanas veids: novākto ražu rūpīgi izžāvē, saliek kaprona zeķēs un pakar sausā vietā.

Var arī izmantot vecmāmiņu paņēmienu – neapgriež ķiploka kātus, bet sapin tos bizē vai vainagā. Šādu dekoru arī virtuvē piekārt nav kauns!

Izkaltētas, netīrītas ķiploka galviņas var glabāt stikla burkās ar kaprona vāciņiem, audekla maisiņos vai kastītēs. Var arī ķiplokus kaltēt, saldēt, marinēt, sālīt, konservēt eļļā, pievienot dažādiem sālījumiem vai citiem ziemas labumiem.
Iedvesmai – marinētu ķiploku recepte.

Sastāvdaļas
10 ķiploka galviņas
5 sausi, sarkani čili pipariņi
Daži zariņi diļļu
Upeņu un ķiršu lapas
Melnie pipari
Marinādei
4 tējkarotes cukura
4 tējkarotes sāls
2 litri ūdens
5 ēdamkarotes 9% etiķa

IZMĒĢINI ARĪ SĀLĪTU ĶIPLOKU RECEPTI

Pagatavošana
Ķiploka galviņas sadala daiviņās, notīra, saliek bļodā, uz dažām minūtēm pārlej ar verdošu ūdeni, pēc tam ieliek caurdurī un atdzesē.

Sterilizētās burkās liek dilles, upeņu un diļļu lapas, dažus graudus melno piparu, pēc tam sagatavotās ķiploka daiviņas, bet virsū uzliek pa graudiņam čili pipara.

Marinādei katliņā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuri, ļauj pavārīties, lai tie izkustu.

Pārlej karsto sālījumu piepildītajām burkām, aizver ar sterilizētiem vāciņiem un atstāj uz 10 minūtēm.

Pēc tam nolej marinādi atpakaļ katliņā, liek uz vidējas uguns un vāra 5 minūtes. Beigās uzmanīgi pielej etiķi.

Atkārtoti lej marinādi uz ķiplokiem un garšaugiem un aizvāko.

Burkas apgriež otrādi, ietin segā un ļauj pilnībā atdzist, bet pēc tam noliek glabāties vēsā vietā.

loading...

1 Comment

  1. Valentīna 08.08.2019 at 20:21 - Atbildēt

    Uz pavasara pusi, kad saproti, ka ķiplokus nesaglabāsi, tad ;ņem nomizo un sacep uz pannas eļļļā liec burkās un lieto pēc vajadzības. Lai izdodas!