Kā pareizi izžāvēt piparmētru, lai tā nezaudētu savas noderīgās īpašības. Galvenais ir neļaut ēteriskajām eļļām iztvaikot.
Piparmētru pievieno daudziem dzērieniem un ēdieniem. Vasarā to var atrast populārajā bezalkoholiskajā mohito, bet aukstajā sezonā – aromātiskajā piparmētru tējā. Lai augs pirms ziemas nezaudētu savas labvēlīgās īpašības, tas ir pareizi jānovāc un jāizžāvē. Lūk, kad un kā to darīt.
Ārstniecības augi jāvāc laikā, kad tajos ir visvairāk ēterisko eļļu.
Mētrai šis brīdis iestājas pirmajā ziedēšanas posmā, kas ilgst no jūlija vidus līdz augusta vidum.
Pirms pumpuru un ziedu parādīšanās noderīgās sastāvdaļas piparmētrā vēl nav sasniegušas maksimālo koncentrāciju, tāpēc tās būs maz noderīgas.
Ja piparmētra ir uzziedējusi, tā arī nelutinās ar aromātu, un tās lapas būs raupjas.
Vāc tīru piparmētru, kas aug tālu no ceļiem, pa kuriem bieži brauc transportlīdzekļi.
Nogrieziet to vai nu no rīta, kad ir nokususi rasa, vai arī vakarā, kamēr rasa vēl ir uz lapām.
Piparmētras nedrīkst griezt pēc lietus vai ļoti karstā laikā.
Lapām jābūt zaļām, sulīgām, bet sausām.
Ja jums piparmētra šķiet pārāk putekļaina, noskalojiet to ar šļūteni, pagaidiet, kamēr tā izžūst, un tad novāciet ražu.
Novācot piparmētru, nogrieziet auga galotni kopā ar ziedu. Zariņus savāc nelielos saišķos, kurus sasien kopā ar gumijas lentu vai auklu. Neveidojiet saišķus pārāk ciešus, lai lapas labi vēdinātu un būtu sausas.
Piparmētru saišķus pakar ēnainā, labi vēdināmā vietā. Lapas un ziedus nedrīkst sasniegt tieša saules gaisma, lai tie nezaudētu ēteriskās eļļas.
Kad piparmētra ir sausa, lapas un ziedi ir viegli atdalāmi no kātiņiem. Tās ievieto papīra maisiņos, auduma maisiņos, kartona kastēs, stikla vai skārda burkās, kas nav hermētiski noslēgtas.
Piparmētru uzglabāšanai neizmanto plastmasas traukus vai rāvējslēdzēja tipa maisiņus, jo tajos augs pārklājas ar pelējumu un bojājas.
Mētras žāvēšanai var izvietot uz balkona, bēniņos, uz skapja vai verandas. Optimālā temperatūra ir 20-30 grādi.
Nežāvējiet piparmētras ar termiskām metodēm, piemēram, cepeškrāsnī vai augļu un dārzeņu žāvētājā.
Šādā veidā iztvaikos visas ēteriskās eļļas, un piparmētra zaudēs savu garšu un veselībai labvēlīgās īpašības.
Desertu un citu ēdienu dekorēšanai piparmētras gatavo citādi. Lapiņas nogriež no zariņiem, ievieto maisiņos un sasaldē saldētavā.
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Ērkšķogu kompots ar piparmētrām “Latviešu mohito”
Izdosies pat iesācējam: kā mājās izaudzēt smaržīgo piparmētru
Kā audzēt piparmētras uz palodzes. Vitamīni, tēja, smarža vienmēr pie rokas!