Kā pagatavot mājas desiņas? Pamatprincipi un putraimu desas recepte

15-09-2017

Putraimu desas recepte

Blood sausage on the chopping board


Miežu putraimi (rupji) 500 g, ūdens vai buljons 1,5—2/, cūkas tauki 150 g, cūkas gaļa (cauraugusi) 200 g, cūkas asinis 1 l, sīpoli 50—75 g, sāls, garšvielas.

Miežu putraimus noskalo, liek verdošā ūdenī vai gaļas buljonā un vāra, pa reizei apmaisot, kamēr putraimi pusmīksti, biezputra bieza, irdena. Tad biezputru atdzesē, pievieno sali, smalkos piparus, majorānu, timiānu, nedaudz smalko kanēli, sīki sasmalcinātu, taukos apceptu sīpolu, vārītu, mazos gabaliņos sagrieztu cūkas gaļu, izkāstas asinis un izmaisa. Iegūst šķidru biezputru, kuru pilda tievajās zarnās tik daudz, lai aizņem trīs ceturtdaļas no zarnas tilpuma. Desas galus sasien, veidojot apaļus, nelielus rituļus, liek verdošā sālsūdenī un vāra uz mazas uguns (ūdens temperatūra 85— 90° C) apmēram 30—45 minūtes.

Strauji vārot vai arī, ja desas cieši, blīvi sapildītas, tās pārplīst.

Lai desas nepārplīstu, var ar adatu dažās vietās iedurt. Desas gatavas, ja, iedurot ar adatu, iztek dzidra sula, bet ne sārta. Tad no vārāmā ūdens izņem, saliek vienā kārtā uz galda vai pakar, lai atdziest.

Pirms pasniegšanas putraimu desas uz pannas taukos apcep uz pavarda vai cepeškrāsnī. Klāt dod ceptu cūkas gaļu, brūkleņu ievārījumu.

Putraimu desām dažreiz mēdz pievienot tauku gruzdumus — dradžus, kā arī sālsūdenī apvārītas, gaļas mašīnā izmaltas plaušas, sirdi vai nieres.

Lasīt tālāk: 1 2