
Foto – Pixabay
Šajā materiālā jūs arī uzzināsiet, kuri augļi ir veselīgāki: zaļi vai pārgatavojušies.
Banāni ir vieni no populārākajiem un veselīgākajiem augļiem, taču, lai tie ilgāk saglabātu savu garšu un uzturvērtību, tie ir pareizi jāuzglabā. Tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, piemēram, kāliju, C vitamīnu un B6 vitamīnu, kas ir būtiski veselībai.
Optimālā temperatūra banānu uzglabāšanai
Ideāla banānu uzglabāšanas temperatūra ir +12…+14 grādi. Ja tā ir aukstāka, augļi pārtrauks nogatavoties un miziņa kļūs melna. Ja tā būs siltāka, tie nogatavosies ātrāk – tāpēc silta virtuve nav labākā vieta augļu uzglabāšanai. Ideāla ir tumša telpa bez tiešiem saules stariem.
Kā izvairīties no banānu pārgatavošanās?
Lai izvairītos no banānu pārgatavošanās, izolējiet tos no citiem augļiem, jo daudzi no tiem izdala etilēna gāzi, kas paātrina nogatavošanās procesu. Tas attiecas arī uz āboliem, bumbieriem un avokado.
Banāniem nepieciešama laba gaisa cirkulācija, tāpēc pēc veikala tie jāizņem no maisiņa. Tos nedrīkst uzglabāt arī slēgtos traukos.
Lai palēninātu banānu nogatavošanos, palīdzēs vienkāršs triks – atdaliet banānus no ķekara un aptiniet kātiņus ar pārtikas plēvi vai foliju. Fakts ir tāds, ka augļi arī izdala etilēnu, un šī vienkāršā darbība palīdz samazināt gāzes izdalīšanos.
Banānu uzglabāšanas veidi
Ja esat iegādājušies zaļus banānus, tos varat uzglabāt istabas temperatūrā. Šādā veidā tie nogatavosies ātrāk.
Eksperts paskaidroja, kāpēc nedrīkst uzglabāt kopā ābolus, bumbierus, avokado un banānus.
Ja jums jau ir nogatavojušies banāni, tos labāk novietot tumšā un vēsā pieliekamajā, lai palēninātu turpmāku nogatavošanos. Lai pagarinātu augļu derīguma termiņu, varat tos uzglabāt ledusskapī. Nav svarīgi, ja miziņa aukstuma dēļ ir klāta tumšiem plankumiem – tas nesabojās garšu.
Ja ledusskapī ieliksi jau tumšu banānu, tas ātrāk pārvērtīsies par putru.
Kādi banāni ir veselīgāki: zaļi vai pārgatavojušies?
Banānos ir šķiedrvielas, kas uzlabo zarnu darbību, vesels vitamīnu komplekss, kā arī kālijs, kas organismam nepieciešams ūdens un sāls līdzsvara uzturēšanai un pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.
Jāapzinās, ka banāni ir ātri bojājošs produkts. Tos uz Krieviju ieved zaļus, un pirms laišanas pārdošanā tie nogatavojas īpašās kamerās. Tomēr gadās, ka plauktā joprojām ir zaļi banāni, un rodas jautājums: vai tos var ēst?
Šādus augļus var ēst cilvēki ar cukura diabētu, jo zaļie banāni satur rezistentu cieti, kas lēni sagremojas un neizraisa pēkšņas cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs. Tie ir mazāk kaloriski un rada sāta sajūtu, tāpēc tos var ēst cilvēki, kas uzrauga savu svaru.
Turklāt zaļie banāni ir noderīgi cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Tie palīdz caurejas gadījumā, jo satur pektīnu un citas šķiedrvielas, kas palīdz normalizēt izkārnījumus.
Tomēr ir arī tādas cilvēku kategorijas, kurām nevajadzētu ēst zaļos banānus. To vidū ir cilvēki ar alerģijām: šādi augļi var saturēt vielas, kas izraisa nevēlamas reakcijas. Pacientiem ar aizkuņģa dziedzera slimībām tie arī ir kontrindicēti, jo var izraisīt vēdera pūšanos un izraisīt aizkavētu vēdera izkārnīšanos.
Zinātnieki ir paziņojuši par negaidītiem zaļo banānu ieguvumiem veselībai.
Attiecībā uz pārgataviem augļiem – tie ir labvēlīgi gremošanai, jo satur daudz šķiedrvielu, kā arī imūnsistēmai, jo satur antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar iekaisumiem. Augstā dabīgo cukuru satura dēļ šie banāni nodrošina ātru enerģijas pieplūdumu, kas ir noderīgs pirms fiziskas aktivitātes.
Tomēr tie ir kaitīgi diabēta slimniekiem: to lielā cukura satura dēļ var paaugstināties glikozes līmenis asinīs.
Pārgatavojušies banāni nav ieteicami arī cilvēkiem ar noslieci uz aptaukošanos, jo tas pats cukura un lielais kaloriju saturs var veicināt svara pieaugumu.
Kā zināt, vai banāni ir bojāti?
Lai noteiktu, vai banāns ir sabojājies, jāpievērš uzmanība tā izskatam un smaržai.
Banānu bojāšanās pazīmes:
– daudzu tumšu plankumu parādīšanās;
– mīksta un slidena virsma;
– pelējuma klātbūtne uz mizas vai mīkstuma;
– fermentācijas vai puves smarža.
Banānus var uzglabāt vēsā un sausā vietā ne ilgāk kā trīs vai četras dienas.
Kā pagarināt glabāšanas termiņu?
Banānus var sasaldēt, lai tie vēl ilgāk saglabātos svaigi. Šajā gadījumā labāk izmantot tikai nogatavojušos augļus.
Banānus nomizo (citādi miziņa, banāniem atkausējoties, kļūs mīksta), pēc tam tos saberž vai sagriež šķēlēs.
Sasaldē šķēlītes uz paliktņa, lai tās nesaliptos kopā. Vislabāk banānu biezenis ir sasaldēts ledus kubiņu formiņās.
Saldētas šķēles vai kubiņus pārliek maisiņā un uzglabā saldētavā.
Šos banānus var uzglabāt līdz 1,5 mēnešiem. Tie ir ideāli piemēroti kokteiļu pagatavošanai.
LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!
Zaļais smūtijs ar banānu un spinātiem. + Smūtiju pavārgrāmata!
Banānu un kanēļa dzēriens. Kāpēc to baudīt stundu pirms miega?
Kabaču ievārījums ar banāniem. + Vēl trīs interesantu ievārījumu receptes!
Deviņas lieliskas receptes ar banāniem: spožiem matiem, baltiem zobiem, starojošai ādai