Kā fermentēt piparmētru un citronmelisas lapas īpaši aromātiskai tējai

08-07-2024

Foto – Pixabay

Piparmētru un melisas tēja ir ļoti noderīga, un tai ir daudz labvēlīgu ietekmi uz veselību.

Tā palīdz uzlabot gremošanu un mazina gremošanas traucējumu simptomus, piemēram, vēdera pūšanos, gāzi un grēmas.

Dzērienam piemīt arī nomierinoša iedarbība, un tas palīdz mazināt stresu, uzlabot garastāvokli un miegu. Tāpēc piparmētru un melisas tēju bieži dzer, lai atpūstos un mazinātu nervu spriedzi.

Piparmētras un melisas tējai piemīt pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un cīnīties ar saaukstēšanos.

Dzērienam ir arī svaiga un patīkama garša, kas to padara par populāru slāpju remdēšanas dzērienu.

Visbeidzot, tēja var palīdzēt mazināt galvassāpju vai muskuļu noguruma sāpes, pateicoties tās spazmolītiskajām īpašībām.

Kopumā piparmētru un melases tēja ir lieliska izvēle veselības un pašsajūtas uzlabošanai, kā arī patīkamas atmosfēras un mājīguma radīšanai.

Vēl viena šādas tējas priekšrocība ir tā, ka jūs varat to pagatavot paši, ja jums ir piemājas zemes gabals un tajā audzējat piparmētras un melisu. Parasti lapas pagatavošanai tiek kaltētas, taču tēja no tikai kaltētām lapām izrādās ne tik garšīga un sātīga.




Lai dzēriens būtu pēc iespējas garšīgāks un veselīgāks, lapas ir jāfermentē.

Pēc lapu novākšanas tās ievieto parastā plastmasas maisiņā un uz 12 stundām vai diennakti ieliek saldētavā. Sasaldējot lapās esošā sula sasalst un izplešoties izdalās.

Pēc sasaldēšanas lapas jāsasmalcina ar nazi vai jāsamaļ gaļas mašīnā.

Un tagad svarīgākais raudzēšanas posms – iegūtā putra jānovieto uz šķīvja vai plakanā dēlīša un vienmērīgi jāizkliedē pa virsmu.

Iegūto putru pārklāj ar cepampapīra loksni un jāspiež 3-4 stundas (es šim nolūkam izmantoju burku ar ūdeni un citu dēlīti).

Kad smarža mainās un kļūst daudzkārt intensīvāka – rūgšana ir beigusies.

Tagad sasmalcinātās lapas izņem ārā un žāvē (šim nolūkam tās var likt arī uz pergamenta loksnes, tad lapas būs bagātīgākas). Žāvēšanu veic vēdināmā telpā, brīvā dabā un bez tiešiem saules stariem.




LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!

Kā pareizi žāvēt piparmētras tējai, lai tās nezaudētu noderīgās īpašības?

Izdosies pat iesācējam: kā mājās izaudzēt smaržīgo piparmētru

Uzpūties vēders, gāzes? Pagatavo melisas tēju!

Maģiski rituāli augu vākšanai pašā vasaras vidū. Dziednieces Dzintras Bankovas gudrības